Τατόι : περιήγηση στον χρόνο και τον χώρο - Σταματόπουλος, Κώστας Μ. (Εκδόσεις Καπόν, 2011)
Για τους χιλιάδες επισκέπτες που κατακλύζουν τα Σαββατοκύριακα το Τατόι, το πρώην βασιλικό κτήμα παραμένει ένα αίνιγμα, καθώς οι περισσότεροι αγνοούν τόσο την ταυτότητα του κάθε κτηρίου μπροστά από το οποίο περνούν, όσο και την ευρύτερη ιστορία του κτήματος στο οποίο διαδραματίσθηκαν καίρια επεισόδια του πρόσφατου εθνικού παρελθόντος μας. "Η περιήγηση στον χρόνο και τον χώρο" του Κώστα Μ. Σταματόπουλου έρχεται τώρα να λύσει αυτήν την απορία και να διαφωτίσει το ευρύ κοινό, παρέχοντας, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, το σύνολο των πληροφοριών περί Τατοΐου που έχει σήμερα αποκαλύψει η έρευνα. Καλύπτει το διάστημα από την άμεση προεπαναστατική περίοδο έως το τρέχον έτος. Χωρισμένο σε σύντομες ενότητες, η κάθε μία από τις οποίες πραγματεύεται μία από τις πτυχές της πραγματικότητας του Τατοΐου, "η περιήγηση" διαβάζεται εύκολα και ευχάριστα. Το πρώτο της μέρος ανατρέχει στη χρονική της διάσταση, ενώ το δεύτερο ξεναγεί τον περιπατητή και επισκέπτη του κτήματος στο καθένα από τα κτήρια του ιστορικού πυρήνα του. Το έργο συμπληρώνεται με χάρτες, πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αρχιτεκτονικά διαγράμματα, καθώς και με σχέδια από το χέρι του συγγραφέα του. Απόλυτα εύχρηστο, είναι το ιδανικό βοήθημα για κάθε εκδρομική εξόρμηση στο Τατόι.