Το κουτί του θησαυρού - Οικονομοπούλου, Ελπίδα (Ελληνική λογοτεχνία, 2013)
H δίνη της Ιστορίας την άρπαξε και τη στροβίλισε σ' όλα τα κοσμογονικά γεγονότα από το '22 στη Μικρασία μέχρι τα τέλη του '50 στην Ελλάδα. Κατάφερε να σωθεί από το ολοκαύτωμα της Σμύρνης, χάνοντας τη μάνα της αλλά και τη μνήμη της. Έζησε καταφρονεμένη στη φτωχή και αφιλόξενη Ελλάδα, ερωτεύτηκε με όλη της την καρδιά και πόνεσε ως τα βάθη της ψυχής της. Δούλεψε ασταμάτητα, αντιστάθηκε και πολέμησε το κακό, χωρίς να υπολογίσει το προσωπικό της συμφέρον. Κάποτε ησύχασε, όσο μπορεί κανείς να ησυχάσει μέσα σε αλλεπάλληλες κρίσεις και συνεχή ανέχεια. Κι έπειτα πάλι ο πόλεμος του '40. Αγωνίστηκε με το δικό της τρόπο ενάντια στον εχθρό, καταδιώχθηκε κι αργότερα κόντεψε να χάσει τη ζωή της, όταν πια πολεμούσε ο ένας αδελφός τον άλλο. Κι ενώ φαίνεται ότι όλα γι' αυτήν έχουν χαθεί, ένα χέρι την πιάνει δυνατά, με αγάπη, και την ανεβάζει στο φως...