Τα παιδιά δε θέλουν ψυχολόγο, γονείς θέλουν : εμπιστευτική επιστολή σε γονείς που σκέφτονται - Σιδέρης, Νίκος, 1952- (Μεταίχμιο, 2009)
Το κείμενο αυτό είναι ταυτόχρονα επιστημονικη μελέτη και εμπιστευτική επιστολή.Απευθύνεται σε συνήθεις γονείς,που μέσα σε συνηθείς οικογένειες ανατρέφουν συνήθη παιδιά.Και στην πορεία συναντούν δυσκολίες,απορίες,προβλήματα,ίσως και αδιέξοδα.Αυτή η επιστολή,λοιπόν,εξηγεί με τρόπο κατανοητό τι σημαίνει η σχέση γονιού-παιδιού,τι περιμένει το παιδί από τους γονείς του,πώς μπορεί να στέκεται ο γονιός στη θέση του και πώς να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που εκδηλώνονται με συμμετοχή του παιδιού.Παράλληλα,εκθέτει τη θεμελιώδη λογική και συγκεκριμένες οδηγίες,που μπορούν να υποστηρίξουν την τέχνη του γονιού.Μια τέχνη βασισμένη σε δύο πράγματα που κάθε συνήθης γονιός μπορεί να προσφέρει στο παιδί του:αγάπη και κανόνες.