Η μεταμόρφωση της Ελλάδας μετά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο - McNeill, William Hardy, 1917-2016 (Σύγχρονη Ιστορία / Παπαδόπουλος, 2017)
Το εµβληµατικό αυτό βιβλίο αποτελεί θεµελιώδες ανάγνωσµα για όποιον θέλει να κατανοήσει σε βάθος τις µεταπολεµικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Ο βραβευµένος µε το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου των ΗΠΑ καθηγητής Ιστορίας William H. McNeill έγραψε ένα συγκλονιστικό έργο, όπου υπογραµµίζεται το πόσο ριζικά άλλαξε η Ελλάδα από τις τεκτονικές συγκρούσεις του Β΄ Παγκοσµίου Πολέµου, τον Εµφύλιο, την Ανασυγκρότηση, την ένταξη στο νέο διεθνές σύστηµα και την οικονοµική ανάπτυξη.Παράδοση και εκσυγχρονισµός, εθνικές ιδιαιτερότητες και ξένες επιδράσεις, επαρχιακές δοµές και αστικοποίηση, τοπικές συµπεριφορές και ενιαία εθνικά πρότυπα αναλύονται µε οξυδέρκεια και ακρίβεια που συναρπάζει, όχι µόνο από τη σκοπιά της ενδελεχούς επιστηµονικής µελέτης, αλλά και ως µια µαρτυρία από πρώτο χέρι.Το βιβλίο του McNeill αποτελεί ένα ολοκληρωμένο, συναρπαστικό ψυχογράφηµα της χώρας.Μια ολοκληρωµένη µατιά πάνω στη σύγχρονη ελληνική ιστορία - τόσο συνολική, όσο σπανίως καταφέρνουν (αν το καταφέρνουν ποτέ) να αποδώσουν οι ίδιοι οι Έλληνες αναλυτές. Ευάνθης Χατζηβασιλείου.Η σειρά ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, με διευθύντρια την καθηγήτρια Κωνσταντίνα Μπότσιου, περιλαμβάνει έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων για την ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία με διεισδυτική και αδογμάτιστη ματιά.Ελληνικά ή μεταφρασμένα, τα βιβλία της σειράς παρουσιάζουν ποικιλία θεμάτων και απόψεων με κοινό παρονομαστή τη σημαντική διαχρονική επιρροή τους στην επιστήμη και την κοινωνία.Σημερινές αναζητήσεις βρίσκουν σημεία επαφής με γεγονότα, ιδέες και δυναμικές που διαμόρφωσαν τον σύγχρονο κόσμο.Η σειρά αναδεικνύει την ιστορία σαν ζωντανό κομμάτι των ταυτοτήτων και των αποφάσεων που συνοδεύουν τα βήματά μας στο παρόν και στο μέλλον.