Οθωμανική αυτοκρατορία 1300-1923 - Finkel, Caroline (Διόπτρα, 2007)
Τα Οθωμανικά χρονικά αφηγούνται ότι ο πρώτος Σουλτάνος, ο Οσμάν, ονειρεύτηκε τη δυναστεία που θα ίδρυε . . .Οι απόγονοι του Οσμάν συνδύασαν την εφευρετικότητα των νομαδικών καταβολών τους με την αυτοκρατορική άποψη του κόσμου που διέθετε το κατακτημένο βυζάντιο.Το αποτέλεσμα ήταν ένα πολυεθνικό κράτος που διαφέντευε για έξι αιώνες περιοχές οι οποίες εκτείνονταν, στο απόγειό του, από την Ουγγαρία μέχρι τον Περσικό Κόλπο, και από τη Βόρειο Αφρική μέχρι τον Καύκασο.Η σταδιακή εξέλιξή του και η τελική καταστροφή του στα πεδία των μαχών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι ένα δυναμικό έπος, που διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην κατανόηση της ιστορίας του σύγχρονου κόσμου.