Λόγια της πλώρης : θαλασσινά διηγήματα - Καρκαβίτσας, Ανδρέας, 1865-1922 (Κλασική λογοτεχνία για παιδιά και για νέους, 2018)
Φουρτούνες, µπουνάτσες κι απανεµιές, θαλασσόξυλα που ζωντανεύουν κι εκδικούνται όσους τα γυρεύουν, γοργόνες ακοίµητες, γολέτες και φρεγάτες που παλεύουν µε τα κύµατα στον Κάβο Μαλιά, η µοίρα του ναυτικού, η µυστική έλξη που του ασκεί η θάλασσα κι η αποστροφή του για την τακτοποιηµένη ζωή, µούτσοι κακοφτιαγµένοι που ζωντανεύουν µε το αθάνατο νερό, κι άλλοι -ναύκληροι, κουρσάροι και θερµαστές- που κεντάνε µνήµες ανείπωτες... Αυτός είναι ο κόσµος του Ανδρέα Καρκαβίτσα, που κατάφερε µέσα σ' αυτή τη συλλογή διηγηµάτων -η οποία εκδόθηκε το 1899, γραµµένη σε µια θαυµαστή δηµοτική γλώσσα- να δώσει ζωή στον κόσµο της θάλασσας, στις δοξασίες, στις δεισιδαιµονίες και στις προκαταλήψεις των ανθρώπων που τη λατρεύουν, τη µισούν, την υπηρετούν.