Το χρονικό του έρωτα : μυθιστόρημα - De Botton, Alain, 1969- (Σύγχρονη ξένη λογοτεχνία, 2017)
Ένας άντρας και μια γυναίκα ερωτεύονται στο Εδιμβούργο. Ο Ραμπί και η Κέρστεν. Παντρεύονται, αποκτούν παιδιά - όμως σε καμιά σχέση τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο θέλει το επιμύθιο "και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα". Το Χρονικό του έρωτα, το δεύτερο μυθιστόρημα του Αλαίν ντε Μποττόν, δύο δεκαετίες μετά την εμβληματική του "Μικρή φιλοσοφία του έρωτα", είναι ένα μυθιστόρημα για όλα αυτά που συμβαίνουν μετά τη γέννηση του έρωτα, για την αντοχή του στον χρόνο και πώς την κερδίζει κανείς, για τις μεταλλάξεις των ιδανικών μας υπό το βάρος της ίδιας της ζωής. Με φιλοσοφική εμβρίθεια και ψυχολογική οξύνοια, ο Αλαίν ντε Μποττόν αναρωτιέται, μαζί με τους ήρωές του, μήπως τελικά τα ρομαντικά μας όνειρα μας δυσκολεύουν υπερβολικά - και διερευνά τις πιθανές εναλλακτικές λύσεις. Μήπως τελικά ο έρωτας, όπως ανακαλύπτουν σταδιακά ο Ραμπί και η Κέρστεν, δεν είναι απλώς "ένας κεραυνός" αλλά κυρίως μια "δεξιότητα", που χρειάζεται χρόνο, και συχνά πόνο, για να την κατακτήσουμε; «Το χάρισμα του Αλαίν ντε Μποττόν είναι ότι μας κάνει πραγματικά να σκεφτούμε πώς ζούμε τη ζωή μας». (Jeanette Winterson) «Κι είναι τέτοια η ικανότητα του Ντε Μποττόν να μας εμπλέκει στα όσα συμβαίνουν στο ζευγάρι των ηρώων του, ώστε από ένα σημείο και πέρα πηδάμε σχεδόν οτιδήποτε δε συνδέεται άμεσα με την εξέλιξη της ιστορίας της αγάπης τους, που μοιάζει να είναι ο καθρέφτης για τις δικές μας ιστορίες και για τις ιστορίες τόσων άλλων ανθρώπων που γνωρίζουμε...» (The Guardian)