Ο Θωμάς - Ψαραύτη, Λίτσα Σ., 1936- (Βατόμουρο, 2018)
Ο δωδεκάχρονος Θωμάς γεννήθηκε με πνευματική υστέρηση. Οι γονείς του τον αγάπησαν πολύ, έγινε η χαρά της ζωής τους. Καθώς μεγάλωνε, τον βοηθούσαν να ανταποκρίνεται μόνος του τις καθημερινές του ανάγκες. Στο Ειδικό Σχολείο που πήγε έκανε πολλούς φίλους και έμαθε πολλά: να γράφει, να διαβάζει και να φτιάχνει όμορφα πήλινα αντικείμενα. Το ταλέντο του στο τρέξιμο τον οδήγησε στους Ειδικούς Ολυμπιακούς Αγώνες, στην Αμερική. Κι εκεί έγινε φίλος με τα παιδιά από όλες τις χώρες που συμμετείχαν και την ώρα που αγωνιζόταν ανέδειξε τις αξίες της ευγένειας και του "Ευ Αγωνίζεσθε" των Ολυμπιακών Αγώνων.Ένα βιβλίο που προβάλλει τη μάχη που δίνουν οι οικογένειες για να διεκδικήσουν για τα παιδιά τους με ειδικές ανάγκες τα αυτονόητα δικαιώματά τους ως άνθρωποι.