Εγκέφαλος, μάθηση και ειδική αγωγή - Βλάχος, Φίλιππος Μ. (Gutenberg, 2018)
Το παρόν σύγγραμμα κινείται στον χώρο της Εκπαιδευτικής Νευροεπιστήμης, ενός νέου επιστημονικού πεδίου, ο οποίος αποτελεί σταυροδρόμι και σημείο συνάντησης των ερευνών που πραγματοποιούνται για τον εγκέφαλο από διάφορους επιστημονικούς κλάδους, με τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες.Αντικείμενό του είναι η σύντομη παρουσίαση πρόσφατων ευρημάτων σχετικά με τη λειτουργία του εγκεφάλου και οι εφαρμογές αυτής της γνώσης σε διάφορα πεδία της εκπαίδευσης και της ειδικής αγωγής.Παρουσιάζει ευρήματα που έχουν προκύψει από τη νευροεπιστήμη και έχουν συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση των μαθησιακών διαδικασιών, στην πληρέστερη κατανόηση των αιτίων των αναπτυξιακών διαταραχών, στην καλύτερη περιγραφή των χαρακτηριστικών αυτών των ατόμων και έχουν ανοίξει δρόμους για την πρώιμη ανίχνευση, την έγκυρη διάγνωση και τη βέλτιστη εκπαιδευτική παρέμβαση στα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.Το βιβλίο απευθύνεται σε φοιτητές/τριες, ερευνητές/τριες, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες των Επιστημών της Αγωγής και της Υγείας, προσφέροντας ένα χρήσιμο βοήθημα ώστε να κατανοήσουν πώς τα ερευνητικά ευρήματα, από τις νευροεπιστήμες, μπορούν να επαναπροσδιορίσουν τις γνώσεις μας γύρω από την εκπαίδευση και τη μάθηση και πώς αυτή η γνώση μπορεί να αξιοποιηθεί από την εκπαιδευτική πρακτική.