Ποιος κυβερνά τον κόσμο - Chomsky, Noam, 1928- (Κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες : Κόσμος, 2018)
Ο σηµαντικότερος διανοούµενος ακτιβιστής στον κόσµο προχωρά σε µία διερευνητική εξέταση της µεταβαλλόµενης αµερικανικής εξουσίας, των απειλών για τη δηµοκρατία και του µέλλοντος της παγκόσµιας τάξης. Σε µα διεισδυτική, ενδελεχή ανάλυση της τρέχουσας διεθνούς κατάστασης, ο Νόαµ Τσόµσκυ εξετάζει µε ποιον τρόπο οι Ηνωµένες Πολιτείες, παρά την άνοδο της Ευρώπης και της Ασίας, εξακολουθούν να καθορίζουν σε µεγάλο βαθµό τους όρους της παγκόσµιας πολιτικής. Χρησιµοποιώντας ένα ευρύ φάσµα παραδειγµάτων, από τη βρόµικη ιστορία της εµπλοκής των ΗΠΑ στην Κούβα ως τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην Κίνα, από τα υποµνήµατα για τα βασανιστήρια ως τις κυρώσεις κατά του Ιράν, αναλύει πώς η ρητορική της Αµερικής περί ελευθερίας και ανθρωπίνων δικαιωµάτων συχνά παρεκκλίνει από τις ενέργειές της. Και αναλύει διεξοδικά τις διενέξεις στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και σε Ισραήλ-Παλαιστίνη, καταλήγοντας σε αναπάντεχα και εξαιρετικά οξυδερκή συµπεράσµατα για τη λειτουργία της ιµπεριαλιστικής δύναµης στον αυξανόµενα χαοτικό πλανήτη µας. Στην πορεία, ο Τσόµσκυ προχωρεί σε µία εντυπωσιακή ανατοµία του τρόπου µε τον οποίο η ελίτ της Αµερικής έχει διασφαλίσει ακόµα µεγαλύτερη προστασία από κάθε δηµοκρατικό περιορισµό των ενεργειών της. Κι όµως, υποστηρίζει, δεν έχουµε την πολυτέλεια να παραιτούµαστε εξαιτίας αυτών των εξελίξεων. Με την κλιµατική αλλαγή και την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων να απειλούν ακόµα και την επιβίωση του ανθρώπινου πολιτισµού, η ανάγκη να αναλάβει ο λαός την αποτροπή της καταστροφής γίνεται ακόµα µεγαλύτερη. Ανελέητο, άτεγκτο και διεξοδικά τεκµηριωµένο, το "Ποιος κυβερνά τον κόσµο"; µας βοηθάει να κατανοήσουµε τα βασικά ζητήµατα της εποχής µας, όπως ακριβώς έχουµε συνηθίσει να αναµένουµε από τον Τσόµσκυ.