Η Χάννα δεν κλείνει ποτέ τα μάτια : μυθιστόρημα - Ballerini, Luigi (Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά και νέους : Συλλογή κύκνοι ;, 2015)
"Οι ναζί μπορούν να μας πάρουν τα πάντα,μα όχι τις αναμνήσεις μας,ούτε και τη λαχτάρα μας να τις αφηγηθούμε,να τις μοιραστούμε μ'αυτούς που αγαπάμε.Μπορούν να αρπάξουν τις φωτογραφίες μας,να καταστρέψουν τα κάδρα που κεντήσαμε με αγάπη,να κρύψουν τα βιβλία μας,να κλέψουν όλα τα αντικείμενα της ζωής μας,αλλά δεν μπορούν να μας εμποδίσουν να σκεφτόμαστε και να θυμόμαστε,τουλάχιστον όχι όσο είμαστε ζωντανοί..."Θεσσαλονίκη, 1943. Οι Ες Ες έχουν καταλάβει την πόλη με σκοπό να εξοντώσουν τη μεγάλη και πλούσια εβραϊκή κοινότητα που ζει εκεί εδώ και αιώνες. Κι ενώ τα τρένα φεύγουν αδιάκοπα γεμάτα Εβραίους με προορισμό τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Πολωνία, δύο ιστορίες κυλούν παράλληλα: αυτή της Χάννα και του Γιόζεφ, δύο δεκαπεντάχρονων παιδιών που ζουν τον έρωτά τους στο γκέτο της Καλαμαριάς, και η ιστορία του Ιταλού πρόξενου Γκουέλφο Ζαμπόνι ο οποίος, με τη βοήθεια του λοχαγού Λουτσίλο Μέρτσι, αγωνίζεται να σώσει όσες περισσότερες ανθρώπινες ζωές μπορεί. Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και μεταφέρει ένα μήνυμα ελπίδας, ανθρωπιάς και έμπρακτης αλληλεγγύης.