Δικτατορία και μεταπολίτευση - Καλλιβρετάκης, Λεωνίδας Φ., 1953- (Μεταπολίτευση / Θεμέλιο, 2017)
Είχε εξαρχής ο όρος "χούντα" την αρνητική σημασία που απέκτησε στη συνέχεια; Υπήρξε πράγματι "ζάχαρη" στο περίφημο σαμποτάζ του Έβρου, και προστάτευσε όντως ο Γεώργιος Παπανδρέου τον "προβοκάτορα" Παπαδόπουλο, το 1965, λόγω εντοπιότητας; Ήταν πάντοτε ανέφελες οι σχέσεις του δικτατορικού καθεστώτος με τις ΗΠΑ και έχει βάση ο αστικός μύθος ότι ο Παπαδόπουλος ανατράπηκε λόγω της στάσης του στον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1973; Πότε ονομάστηκε "Μεταπολίτευση" η κατάρρευση της δικτατορίας το 1974 και τι σήμαινε ο όρος στην πρώτη περίοδο; Ποιους κινδύνους περικλείει η στρεβλή κατάχρηση της λέξης μέχρι σήμερα; Ποιο υπήρξε το αληθινό εύρος και βάθος της "αποχουντοποίησης" και πώς επηρέασε την πορεία της Γ' Ελληνικής Δημοκρατίας; Μέσα από τα κείμενά του, που βασίζονται σε συστηματική συγκέντρωση και μεθοδική αξιοποίηση άγνωστων τεκμηρίων, ο ιστορικός του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Λεωνίδας Καλλιβρετάκης, θέτει στο μικροσκόπιο της επιστημονικής έρευνας και ανατρέπει συμπεράσματα που επί δεκαετίες θεωρούνταν ως δεδομένα.