Η υπηρεσία κήπων και λιμνών : μυθιστόρημα - Decoin, Didier, 1945- (Στερέωμα, 2017)
Αυτοκρατορία Ιαπωνίας, δυναστεία Χέιαν, δωδέκατος αιώνας.Παρ' ότι είναι ο καλύτερος ψαράς κυπρίνων, προμηθευτής των ιερών λιμνών της αυτοκρατορικής πόλης, ο Κατσούρο πεθαίνει αναπάντεχα από πνιγμό.Η νεαρή σύζυγός του Μιγιούκι, συντετριμμένη από την απώλεια, αναλαμβάνει να τον αντικαταστήσει και να φέρει εκείνη στο παλάτι τους τελευταίους κυπρίνους που ψάρεψε ο Κατσούρο στα ταραγμένα νερά του ποταμού Κουζαγκάβα.Φορώντας ψάθινα σανδάλια, λυγίζοντας κάτω από το βάρος του κονταριού από το οποίο κρέμονται τα καλάθια με τα ψάρια της, με μόνη της περιουσία λίγες χούφτες ρύζι, η Μιγιούκι διανύει χιλιόμετρα μέσα από δάση και βουνά, προσπερνά τον οίκο των απολαύσεων, αντιμετωπίζει καταιγίδες και σεισμούς, επιθέσεις συμμοριών, την προδοσία των τυχαίων συντρόφων στην πορεία της, την σκληρότητα των μαστροπών και την μανία των κάππα, των υδρόβιων τεράτων που αναδύονται από το νερό για να κατασπαράξουν τους ταξιδιώτες.Όμως η ανάμνηση των ευτυχισμένων ερωτικών στιγμών που έζησε με τον αγαπημένο της Κατσούρο, ο οποίος -η Μιτσούκο είναι βέβαιη- βαδίζει στο πλευρό της, της δίνει την δύναμη να υπερβεί τις πιο απίθανες δοκιμασίες και να περιφρουρήσει στο ακέραιο το κύρος του υπεύθυνου της Υπηρεσίας Κήπων και Λιμνών.Ένα ποιητικό και αισθησιακό ταξίδι στην πολύπλοκη κοινωνία του ιαπωνικού μεσαίωνα, ένα παραμυθένιο μυθιστόρημα που σφύζει από ερωτισμό και παγιδεύει στη σαγήνη του."Ο συγγραφέας βυθίζεται κυριολεκτικά στο έργο του μεγάλου Ιάπωνα ζωγράφου Χιροσίγκε (1786-1864) και του νομπελίστα συγγραφέα Γιασουνάρι Καβαμπάτα (1899-1972) και καταφέρνει να συλλάβει την ατμόσφαιρα μιας Ιαπωνίας αιώνιας, παραδομένης στην εκλέπτυνση και την έξαρση των αισθήσεων, μιας Ιαπωνίας αιχμαλωτισμένης ανάμεσα σε υπερφυσικά πλάσματα και φυσικούς νόμους - ένα πεδίο περιπέτειας που τροφοδοτεί έξοχα την μυθιστορηματική του φαντασία".