Αρχή σοφίας και κατακόκκινα όνειρα : πίστη και έρωτας στον Τ. Κ. Παπατσώνη - Ζουμπουλάκης, Σταύρος, 1953- (Πόλις, 2017)
Η πρωτοποριακή θέση του Τάκη Παπατσώνη (1895-1976) στην ιστορία της νεοελληνικής ποίησης του εικοστού αιώνα έχει πια αναγνωριστεί: αυτός πρώτος έγραψε σε ελεύθερο στίχο. Πέρα όμως από τούτη τη γραμματολογική αποκατάσταση, το έργο του δεν έχει μελετηθεί όσο του αξίζει. Δεν υπήρξε κανενός είδους συνωμοσία για αυτήν την αγνόηση. Ο Παπατσώνης, χριστιανός ποιητής, Καθολικής παιδείας και πνευματικότητας, οικουμενιστής και οπαδός της ενώσεως των Εκκλησιών, δεν μπορούσε να βρει εύκολα απήχηση στη χώρα μας. Το ανά χείρας βιβλίο προσπαθεί να φωτίσει τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο ζει και εκφράζεται μέσα στο έργο του Παπατσώνη η πίστη και ο έρωτας. Απαρτίζεται από δύο κείμενα: το πρώτο αφορά την ενότητα "Αρχή Σοφίας", από την ποιητική συλλογή "Εκλογή Α'" (1934), και το δεύτερο το πνευματικό οδοιπορικό "Άσκηση στον Άθω" (1963).