Η εθνική αντίσταση στη Φλώρινα-Καστοριά 1941-1944 - Ζιώγας, Αθανάσιος Δ., 1910-1991 (Εντός, 2016)
ΘΑΝΑΣΗΣ ΖΙΩΓΑΣ Η ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ-ΚΑΣΤΟΡΙΑ 1941-1944 Κάθε αφήγηση του έπους της Εθνικής Αντίστασης συγκινεί. Όταν όμως αυτή έρχεται να φωτίσει άγνωστες ή εξαιρετικά ευαίσθητες πτυχές καυτών ιστορικών και πολιτικών ζητημάτων, τότε μπορεί να καθηλώσει και να συνεγείρει. Μια τέτοια σπάνια μαρτυρία έχουμε μπροστά μας: 0 Αθανάσιος Ζιώγας, μαχητής και πολιτικό στέλεχος του ΚΚΕ, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, εξιστορεί τη γέννηση και τη γιγάντωση του Εαμικού κινήματος στην πολύπαθη περιοχή της Φλώ ρινας και της Καστοριάς. Μιας περιοχής που έγινε θέατρο άγριων συγκρούσεων με το φασίστα κατακτητή και σκληρής γεωστρα-τηγικής διαπάλης. Το ακανθώδες μακεδονικό ζήτημα, οι αγώνες του σλαβόφωνου πληθυσμού, η πάλη ενάντια στο σοβινισμό, η δράση του ΣΝΟΦ, η υπόθεση Γκότσε ζωντανεύουν αυθεντικά μέσα από τον ιδανικό συνδυασμό αφήγησης και ντοκουμέντων. Η οργάνωση «Ελευθερία», η θρυλική κατάληψη των φυλακών Φλώρινας, ο αφοπλισμός της χωροφυλακής. Οι σφοδρές μάχες με τους Παοτζήδες, τους Κομιτατζήδες και τα κάθε λογής όργανα των φασιστών και των Εγγλέζων. Το τεράστιο έργο της Εθνικής Αλληλεγγύης και της Λαϊκής Αυτοδιοίκησης στην περιοχή. Η απελευθέρωση της Καστοριάς, του Αμύνταιου, της Φλώρινας. Αλλά και ένας πλήρης κατάλογος όλων των θυμάτων-μαρτύρων της περιοχής. Ένας φόρος τιμής στους ήρωες της Φλώρινας και της Καστοριάς. Ένα βιβλίο που έλειπε από το ανθολόγιο των σπουδαίων έργων για την Εθνική Αντίσταση.