Σκυλιά που κοιμούνται - Madrid, Juan, 1947- (Ελληνικά Γράμματα, 2018)
Μαδρίτη, 2011. Ο Χουάν Ντελφόρο, δημοσιογράφος και συγγραφέας, από γονείς με έντονο αντιφασιστικό παρελθόν, ειδοποιείται να παραλάβει την κληρονομιά ενός άντρα τον οποίο δεν έχει γνωρίσει ποτέ. Πρόκειται για τον Ντίμας Πράδο, πρώην επιθεωρητή της αστυνομίας και παλαιό φαλαγγίτη, ο οποίος στο παρελθόν είχε σχέσεις με τους γονείς του Ντελφόρο και προστάτευε κρυφά τον νεαρό αγωνιστή.Μπούργος, 1938. Ο Ντίμας Πράδο αναλαμβάνει την εξιχνίαση του αποτρόπαιου φόνου μιας νεαρής ιερόδουλης, η οποία πέφτει νεκρή από τα χέρια ενός υψηλά ιστάμενου στελέχους του εθνικιστικού στρατοπέδου. Η επιτυχία του Πράδο να εξαφανίσει κάθε ίχνος του εγκλήματος δίνει ώθηση στην επαγγελματική του σταδιοδρομία και του επιτρέπει να προαχθεί σε επιθεωρητή της αστυνομίας.Μάλαγα, 1945. Ο πατέρας του πρωταγωνιστή, Χουάν Ντελφόρο Φαρέλ, στρατιωτικός της δημοκρατικής πλευράς και από τους υπερασπιστές της πόλης της Μαδρίτης, συλλαμβάνεται και καταδικάζεται σε θάνατο. Ο Ντίμας Πράδο μεσολαβεί υπέρ του και τον βοηθά να συναντηθεί με τη γυναίκα του, Κάρμεν Μουνιόθ, με την οποία ο ίδιος συνδέεται με άγνωστο τρόπο.Γιατί η τελευταία επιθυμία του Ντίμας Πράδο ήταν να κληρονομήσει ο Χουάν Ντελφόρο τη δική του ιστορία; Τι κρύβεται πίσω από τα πραγματικά κίνητρα των χαρακτήρων μας;Ο Χουάν Μαδρίδ, στο πιο φιλόδοξο μέχρι στιγμής βιβλίο του, μας ταξιδεύει στη σκοτεινή εποχή του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, αλλά και στα χρόνια που τον ακολούθησαν, τότε που δομήθηκε η σύγχρονη ισπανική πραγματικότητα. Ένα μυθιστόρημα με ίντριγκες και πολύπλοκες, πληθωρικές και αντιφατικές προσωπικότητες, που προβληματίζει έντονα ως προς την ανθρώπινη φύση και την αέναη ανάγκη της να αφηγείται ιστορίες.