Ανάδειξη μαρτυρικών σημείων : μαρτυρίες και μαρτυρικοί τόποι περιόδου 1941-1944 : καταγραφή, ανάδειξη, αναγνώριση, διεκδίκηση : πρακτικά 1ου συνεδρίου : 24 και 25 Ιουνίου 2016 - Δημαρχόπουλος, Ιωάννης Γ. (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, 2019)
Ιστορίες αβάσταχτου πόνου, θλιβερά και δυσάρεστα ακούσματα, δυσκολεμένα λόγια,που συντηρήθηκαν στο πέρασμα του χρόνου, κυρίως από στόμα σε στόμα των παππούδων και των γιαγιάδων μας. Συγκλονιστικά επεισόδια ακραίας βίας αφηγημένα από ανθρώπους με πρόσωπο σκαμμένο. Δραματικά ερωτήματα χωρίς απαντήσεις. "Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία". Πολύ δύσκολο να βρεις την αλήθεια και ν' αντικρίσεις τα πράγματα με τη σκέψη σου καθαρή. Η καταγραφή και η αναγνώριση των μαρτυρικών σημείων των τόπων μας αποτελεί χρέος τιμής για όλους μας. Αυτό το ιερό καθήκον μέσα από προφορικές καταθέσεις ψυχής και επιστημονικές εισηγήσεις προσπάθησε να καταγράψει το 1ο Συνέδριο Ανάδειξης Μαρτυρικών Σημείων που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 24-25 Ιουνίου 2016 από την Π.Ε. Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Η παρούσα έκδοση των πρακτικών φιλοδοξεί να δώσει στους νέους την ευκαιρία να μάθουν και να προσεγγίσουν άγνωστα γι' αυτούς γεγονότα της ιστορίας του τόπου μας. Για να μη σβήσει η μικρή φλόγα που τρεμάμενη καίει ακόμα πάνω από τις μαρτυρικές μορφές των προγόνων μας!