Πομπηία, Ιταλία - Σπίνουλας, Θόδωρος (Τα μεγάλα μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού, 2016)
ΙΤΑΛΙΑ Πομπηία Η έκρηξη του Βεζούβιου το 79 π.Χ. δημιούργησε ένα αρχαιολογικό θαύμα, μια χρονοκάψουλα στην οποία εγκλωβίστηκε ατόφια μια ρωμαϊκή πόλη. Τα ηφαιοτειακά υλικά σκέπασαν σπίτια και δημόσια κτίρια, δρόμους και πλατείες, ανθρώπινες φιγούρες σε στιγμές καθημερινότητας.Έπειτα από αιώνες, το 18ο αιώνα, η επιστήμη έφερε ξανά στο φως την πλούσια πόλη που αποτελούσε ένα κέντρο της αρχαιότητας. Εντυπωσιακές κατοικίες, ναοί, θαυμαστά ψηφιδωτά, αγάλματα, καθημερινά σκεύη και σπάνια έργα τέχνης αποκαλύφθηκαν μαζί με μοναδικές πληροφορίες για τη ζωή των κατοίκων. ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΪ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Όνειρο ζωής. Προσκύνημα. Μαγική αίσθηση. Επιβλητικότητα. Αυτοί είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που έρχονται στο μυαλό όταν βρεθούμε μπροστά σε ένα από τα Μεγάλα Μνημεία του Παγκόσμιου Πολιτισμού, στην Ελλάδα ή εκτός. Η ψυχή μας ταξιδεύει πίσω στους αιώνες και θαυμάζει τους μεγάλους αρχαίους πολιτισμούς και τα δημιουργήματά τους, μερικά από τα οποία έχουν περίοπτη θέση στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η σειρά βιβλίων Τα Μεγάλα Μνημεία τον Παγκόσμιον Πολιτισμού αποτελεί ένα νοητό προσκύνημα σε αυτά τα ιστορικά ιερά, μια εικονογραφημένη πρώτη προσέγγιση στα μνημεία, στην ιστορία τους, αλλά και στον πολιτισμό που τα δημιούργησε.