Μελέτες οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας της Πελοποννήσου : από την ύστερη οθωμανοκρατορία στο νεοελληνικό κράτος - Νικολάου, Γιώργος Β. 1954- (Παρασκήνιο, 2017)
Οι μελέτες που συγκροτούν αυτόν τον τόμο έχουν ως κεντρικούς άξονες την οικονομική και κοινωνική ιστορία της Πελοποννήσου από την ύστερη Οθωμανοκρατία ως τις πρώτες δεκαετίες μετά την ίδρυση του Νεοελληνικού Κράτους· συγκεκριμένα, από τις αρχές του 19ου αιώνα ως τις αρχές της δεκαετίας του 1870-80· φωτίζουν δε, από διαφορετικές οπτικές γωνίες η καθεμιά, ορισμένες όψεις της οικονομίας και της κοινωνίας αυτού του γεωγραφικού χώρου, σε μια περίοδο κατά την οποία συντελούνται πολυεπίπεδες αλλαγές, καθώς περνάμε από την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας, δηλαδή -για να θυμηθούμε την εύστοχη έκφραση του καθηγητή Σπύρου Ασδραχά- από την κατακτημένη κοινωνία στο ελεύθερο έθνος-κράτος με τον Αγώνα της ανεξαρτησίας. Τονίζω την έννοια "όψεις" γιατί δεν πρόκειται, σε καμία περίπτωση, για μία σφαιρική εξέταση των σχετικών με την οικονομία και την κοινωνία ζητημάτων του πελοποννησιακού χώρου κατά την εν λόγω περίοδο. Εξάλλου, οι μελέτες που δημοσιεύονται εδώ δεν καλύπτουν όλες τις περιοχές της Πελοποννήσου. Φέρνουν όμως -με εξαίρεση την πρώτη- στο φως νέα και άγνωστα, έως τώρα, στοιχεία από ανέκδοτες αρχειακές πηγές, τα οποία μας επιτρέπουν να δώσουμε πιο στέρεες απαντήσεις σε ορισμένα ζητήματα της πελοποννησιακής ιστοριογραφίας του 19ου αιώνα.