Πάλη για επιβίωση - Θεοδώρου, Δώρος (Αιγαίον, 2016)
Τα δραματικά γεγονότα του Ιουλίου και του Αυγούστου του 1974 δημιούργησαν στην πατρίδα μας μια κατάσταση τραγική. Θέρισαν τον ανθό της κοινωνίας μας, ξερίζωσαν ολόκληρο τον πληθυσμό του βορρά, ανέκοψαν βίαια κάθε πρόοδο οικονομική και κοινωνική και μετέβαλαν το νησί από τόπο ζηλευτό σε τόπο αξιολύπητο. Χθες η οδύνη και ο οδυρμός, σήμερα το πένθος και η πικρία. Και για το αύριο η αβεβαιότητα και το άγχος. Αυτή είναι η Κύπρος μετά τον Ιούλιο του 1974.