43 Βιβλία σε ένα - Παναγιώτου, Νίκος ([x.ό.], 2015)
Εκτιμώ γενικά το μόχθο των δημιουργών και δεν παραλείπω οσάκις μου δίνεται η ευκαιρία να εκφραστώ επαινετικά. Ιδιαίτερα, όσον αφορά στους ερευνητές σε τομείς του επιστητού, οικείους σε μένα, επειδή θεωρώ ως δεδομένο το πάθος των μελετητών για την αλήθεια, προσπαθώ να βοηθήσω, με όσες δυνάμεις έχω, στην ανάδειξή της στις περιπτώσεις που διαπιστώνω ότι αυτή πάσχει. Σίγουρα δεν διεκδικώ το αλάθητο, αλλά δεν πιστεύω ότι λάθη ή παραλρίψεις σε έργα κυρίως ερευνητικού χαρακτήρα πρέπει να παραμένουν αδιόρθωτα, γιατί από τη μια δημιουργούν εσφαλμένες εντυπώσεις και παράγουν έωλα δεδομένα κι από την άλλη παρέχουν τη δυνατότηα αναπαραγωγής τους. Αναφέρομαι πάντα σε αποδεδειγμένα σφάλματα κι όχι σε διαφορετικές θέσεις και εκτιμήσεις, όπου είναι δυνατό καλή τη πίστει να γίνει διάλογος με αντιπαράθεση απόψεων και επιχειρημάτων και όχι, βέβαια, με ανταλλαγή ύβρεων. Έχω την άποψη πως η ήσσων προσπάθεια και συνακόλουθα η επιπολαιότητα και προχειρότητα είναι από τις ασθένειες που χαρακτηρίζουν πολλούς τομείς ατομικών και κοινωνικών μας εκδηλώσεων, από τις οποίες ουκ ολίγα δεινά έχουν επισωρευθεί επί των κεφαλών μας.