Το αρχαίο θέατρο και η Κύπρος : πρακτικά συμποσίου - Κωνσταντίνου, Άντρη Χ.; Χατζηκωστή, Ιωάννα (Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, 2013)
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, η Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Θεατρικών Σπουδών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, το Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου (ΘΟΚ) διοργάνωσαν το προ περασμένο Σαββατοκύριακο συμπόσιο με τον τίτλο «Το αρχαίο θέατρο και η Κύπρος», στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου. Το συμπόσιο στήριξαν η πρεσβεία της Ελλάδος στην Κύπρο, το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, το Θέατρο Ένα, το Θέατρο Σκάλα και το Σατιρικό Θέατρο. Προϊόν ευρείας σύμπραξης ακαδημαϊκών και πολιτιστικών οργανισμών που στηρίζουν τη σπουδή και την πρακτική του θεάτρου στην Κύπρο, το συμπόσιο αποτελεί μια από τις πλέον συντονισμένες προσπάθειες που έγιναν για να μελετηθούν πτυχές της θεατρικής δραστηριότητας στην αρχαία Κύπρο αλλά και της πρόσληψης του αρχαίου θεάτρου στη σύγχρονη θεατρική δημιουργία. Ανάμεσα στους συνέδρους συγκαταλέγονταν διακεκριμένοι ειδικοί από την Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό, πανεπιστημιακοί καθηγητές αλλά και άνθρωποι του θεάτρου, οι οποίοι θα καταπιαστούν με ζητήματα θεατρικής αρχαιολογίας, φιλολογίας και θεατρολογίας. Την τιμητική εναρκτήρια ανακοίνωση (keynote address) εκφώνησε ο καθηγητής Richard Green, ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Sydney, ένας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολόγους του αρχαιοελληνικού θεάτρου τα τελευταία πενήντα χρόνια. Παράλληλα, στο πλαίσιο του συμποσίου άνοιξε για πρώτη φορά έκθεση θεατρικής αφίσας από παραστάσεις αρχαίου δράματος του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου. Η έκθεση διοργανώνεται από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου μαζί με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, ο οποίος προχθές έκλεισε 40 χρόνια ζωής και δράσης.