Από την αυτοκρατορία στο εθνικό κράτος : ιδεολογικές και κοινωνικές προϋποθέσεις της πολιτικής οργάνωσης των χωρών της Χερσονήσου του Αίμου - Παπούλια, Βασιλική Δ. (Βάνιας, 2003)
Όταν κανείς στοχαστεί πάνω σε όλα εκείνα τα φαινόμενα που συνθέτουν την πολιτική οργάνωση της χερσονήσου του Αίμου, που εξέβαλε στη δημιουργία των εθνικών κρατών και ως αντανάκλαση του νέου παράγοντα ολοκλήρωσης που κυριάρχησε στην Ευρώπη γενικά κατά τους νεότερους χρόνους, τότε έχει την αίσθηση ότι αντικρίζει με μια ματιά ένα φάσμα με πολλές βαθιές ή απαλές αποχρώσεις που προέρχονται από μια φωτεινή πηγή κρυφή ή φανερή. Είναι ακριβώς το φάσμα ενός φαινομένου που ακόμα δεν έπαψε να καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις και δεν παύει να αποτελεί τον πυρήνα από όπου ξεκινούν νέες ολοκληρώσεις, νέες συλλογικότητες, παρ' όλες τις καινούριες τάσεις προς ομοσπονδοποιήσεις και παγκοσμιοποιήσεις. Κι είναι ακριβώς αυτή η δυνατότητα και προοπτική που μας προτρέπει να αντιμετωπίσουμε και το πρόβλημα των μειονοτήτων μέσα στα πλαίσια των πλουραλιστικών τάσεων της κοινωνίας ως ένα ενιαίο φαινόμενο, παρ' όλες τις διαφοροποιήσεις, παρ' όλες τις αποχρώσεις που παρουσιάζει αυτό το spectrum στο οποίο αναλύεται η εθνική ιδεολογία μέσα στις διάφορες ιστορικές συγκυρίες