Σκοποί και χοροί της Βορειοδυτικής Μακεδονίας = Tunes and dances of the Northwest Macedonian area - Καβακόπουλος, Παντελής (Ινστιτούτο Έρευνας Μουσικής Και Ακουστικής (Ι.Ε.Μ.Α.), 2005)
Το βιβλίο αυτό αποτελεί έργο αναφοράς στον παραδοσιακό μουσικοχορευτικό πολιτισμό της ευρύτερης περιοχής της Βορειοδυτικής Μακεδονίας εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων. Πρόκειται για μια συγκεντρωτική παρουσίαση που πραγματοποιείται για πρώτη φορά και περιλαμβάνει μουσικές καταγραφές 200 τοπικών οργανικών σκοπών καθώς και παρουσίαση και ανάλυση της μουσικο-χορευτικής δομής περισσότερων από 35 διαφορετικών τοπικών χωρών. Είναι προϊόν εργασίας 40 χρόνων του μουσικολαογράφου Παντελή Καβακόπουλου, ο οποίος γύρισε όλη την περιοχή, καταγράφοντας, ηχογραφώντας και συζητώντας με τους ντόπιους μουσικούς. This book is a reference work to the traditional music and danse ofthe Northwest Macedonian area, within and outside the Greek borders. It is a collective presentation which is achieved forfirsttime and embraces musical transcriptions of 200 local tunes as well as presentation and analysis ofthe musical dancing structure of more than 35 different local dances. It is the product of 40 years work ofthe musicresearcher Pantelis Kavakopoulos who traveled the whole area collecting and recording the local material and discussing with the local musicians.