Προπόνηση φυσικής κατάστασης στο ποδόσφαιρο : μια επιστημονική προσέγγιση - Bangsbo,Jeans (August Krogh Institute, University of Copenhagen, 1994)
Τι συμβαίνει στο σώμα ενός ποδοσφαιριστή, στην ενασχόλησή του με το άθλημα; Πόσο δουλεύει ένας παίκτης στον αγώνα; Πως αντεπεξέρχονται οι παίκτες στις φυσικές απαιτήσεις; Πως θα μπορούσε ένας παίκτης να δικιμασθεί; Πως θα μπορούσαν οι παίκτες να προπονηθούν και να προετοι-μασθούν για τον αγώνα; Το βιβλίο αυτό δίνει απαντήσεις σε τέτοιες ερωτήσεις, βασισμένες σε επιστημονικά αποτελέσματα και συνδυασμένες με την πρακτική εμπειρία. Με απλό τρόπο επιτρέπει στον αναγνώστη να κατανοήσει τους κανόνες της προπόνησης, φυσικής κατάστασης στο ποδόσφαιρο και τον τρόπο εκτέλεσης της προπόνησης στην πράξη. Η προπόνηση είναι σχεδιασμένη να ταιριάζει σε μια αποτελεσματική εκμετάλλευση του συχνά περιορισμένου χρόνου προπόνησης. Οι ασκήσεις στις διάφορες περιοχές της προπόνησης φυσικής κατάστασης εξηγούνται πλήρως. Το βιβλίο επίσης καλύπτει τον σχεδίασμά της προπόνησης φυσικής κατάστασης κα-θόλη τη διάρκεια του έτους, τη σημασία της διατροφής και πρόσληψης υγρών πριν, κατά και μετά την προπόνηση ή τον αγώνα. «Το βιβλίο αυτό είναι πολύτιμο για προπονητές που θέλουν να βελτιώσουν τις γνώσεις τους στην Εργοφυσιολογία και να σχεδιάσουν τα προπονητικά τους προγράμματα, βασισμένοι σε σωστούς επιστημονικούς κανόνες. Το βιβλίο έξυπνα συνδυάζει την πρακτική ποδοσφαιρική πείρα (εμπειρία) με την επιστημονική κατάρτιση και γίνεται εύκολα κατανοητό. Μπορούμε ανεπιφύλακτα να το συστήσουμε σε προπονητές και παίκτες.» Lars Αrnesson προπονητής της Εθνικής ομάδας της Σουηδίας, μέλος της Τεχνικής Επιτροπής της FIFA και UEFA. «Το βιβλίο παρουσιάζει μια μοναδική συνεργασία στο ποδόσφαιρο τοποθετώντας τους επιστημονικούς κανόνες σε πρακτικές συστάσεις με ένα ξεκάθαρο και εύκολο τρόπο. Παίκτες, προπονητές και ιατρικό προσωπικό θα ωφεληθούν από το διάβασμα αυτού του θαυμάσιου βιβλίου, γιατί μεταφέρει και τοποθετεί την ποδοσφαιρική προπόνηση από τη σφαίρα της ιεροτελεστίας και παράδοσης στο χώρο της γερής επιστημονικής βάσης. Συνεπώς απαιτείται ανάγνωση (μελέτη) από εκείνους που φιλοδοξούν να πετύχουν στο ποδόσφαιρο σε οποιοδήποτε επίπεδο.» Glyde Williams Μέλος της Ιατρικής Επιτροπής της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Αγγλίας. «Το βιβλίο αυτό έχει σταθεί εξαιρετικά πολύτιμο για μένα και ως προπονητής το συστήνω θερμά σε οποιονδήποτε θέλει να βελτιώσει την ατομική και ομαδική απόδοση των ποδοσφαιριστών του.» Richard Moller Nilsen, προπονητής της Εθνικής ομάδας της Δανίας, προπονητής της χρονιάς 1992 (Παγκόσμιο ποδόσφαιρο). Ο συγγραφέας είναι σήμερα σύμβουλος φυσικής κατάστασης στην Εθνική ομάδα της Δανίας και καθηγητής στην ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Δανίας. Εχει τιμηθεί διεθνώς και έχει παίξει σε περισσότερους από 350 αγώνες στην κορυφαία κατηγορία του πρωταθλήματος της Δανίας. Εχει την έδρα του στο διεθνούς φήμης August Krogh Ινστιτούτο της Κοπεγχάγης. Η ικανότητά του να συνδυάζει την επιστημονική γνώση με τα χρόνια πείρας στο ποδοσφαιρικό γήπεδο είναι ευρέως σεβαστή σε όλη την Ευρώπη.