Λεύκωμα επισκεπτών του γυμνασίου Τσοτυλίου και του οικοτροφείου του : 1954-2001 - Μπακαΐμης, Αλέξανδρος Σ.; Δώσσας, Γεράσιμος Μιχ. (Σύνδεσμος Φοιτησάντων Εν Τη Τσοτυλίου Σχολή, 2011)
Ο επιμελητής της έκδοσης του Λευκώματος επισκεπτών του Γυμνασίου Τσοτυλίου και του Οικοτροφείου του Αλέξανδρος Μπακάί'μης κατάγεται από τη Δαμασκηνιά του Δήμου Βοΐου (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας). Απόφοιτος του Γυμνασίου Τσοτυλίου, σπούδασε Φιλολογία στο Αρι-στοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι επί τιμή καθηγητής της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, πρώην Καθηγητής των Ελληνικών Σχολών Κωνσταντινουπόλεως. Ασχολείται ιδιαίτερα με την Ιστορία και τη Λαογραφία του δυτικο-μακεδονικού χώρου και κατά καιρούς δημοσίευσε αρκετές μονογραφίες ιστο-ρικολαογραφικού, κυρίως, περιεχομένου και πάρα πολλά άρδρα στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο. Έχει κάμει πολλές ομιλίες πάνω σε δέματα Ιστορίας και Λαογραφίας τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό (Θεσ/νίκη, Κοζάνη, Τσοτύλι, Σιάτιστα. Γρεβενά. Βέροια. Αλεξανδρούπολη. Αυστραλία. Νέα Ζηλανδία. Κωνσταντινούπολη κ.ά.). Παρακολουθεί τα πολιτιστικά δρώμενα της Δ. Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης, μετέχοντας ενεργά στις δραστηριότητες πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων (Πρόεδρος του Συνδέσμου Φοιτησάν-των εν τη Τσοτυλίω Σχολή. Πρόεδρος του Συλλόγου ΔαμασκηνιωτώιΓΘεσ/νίκης, Γραμματέας του Ιδρύματος Υποτροφιών "Μητροπολίτης Σάρδεων Μάξιμος", Γραμματέας της Επιτροπής Αναστηλώσεως της I. Μονής Αγίου Αθανασίου Ζηκοβίστης, Σύμβουλος του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας - Θράκης, μέλος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, της Βοϊακής Εστίας Θεσ/νίκης και άλλων σωματείων). Πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Συνδέσμου Φοιτησάντων εν τη Τσοτυλίω Σχολή, στην αναστή-λωση και διάσωση της I. Μονής Αγίου Αθανασίου Ζηκοβίστης (Καστανοχώρια Δ. Μακεδονίας), στην επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου Κυρίου Κυρίου Βαρθολομαίου στο ιστορικό Γυμνάσιο Τσοτυλίου. στην ανέγερση δύο μνημείων του Μακεδονικού Αγώνα (Παύλου Μελά και καπετάν Λίτσα) στην ιδιαίτερη πατρίδα του και συνέβαλε αποτελεσματικά στην ανέγερση του μνημείου του ανώνυμου μάστορα στο Τσοτύλι. για να θυμίζει και να διαιωνίζει τη συμβολή των Δυτικομακεδόνων μαστόρων στην ίδρυση του Γυμνασίου Τσοτυλίου. Παράλληλα, εδώ και χρόνια αγωνίζεται για την ανέγερση ενός άλλου μνημείου που να θυμίζει τη συμβολή του Πεδίου ρίψεως εφοδίων και πτώσεως αλεξιπτωτιστών Αγίων Θεσδώρων Βοΐου στην αντίσταση του λαού μας και των συμμάχων μας κατά των στρατευμάτων Κατοχής- Του απονεμήθηκαν κατά καιρούς πολλές διακρίσεις από πνευματικά ιδρύματα και άλλους φορείς: Ακαδημία Αθηνών. Γεωλογικά και Παλαιολογικά Μουσεία των Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Μ. Φιλεκπαιδευτική Αδελφότης. Παμμακεδονικές Ενώσεις Αυστραλίας και Ν. Ζηλανδίας κ.ά.). * Το «Λεύκωμα επισκεπτών του Γυμνασίου Τσοτυλίου και του Οικοτροφείου του», είναι ένα πολυσέλιδο και πολυπρόσωπο «πανόραμα» σύντομων συναισθηματικών κειμένων για τα δύο αυτά ιστορικά καθιδρύματα και την πολύχρονη και εξαιρετικά πολύτιμη προσφορά τους. Τα πιο πολλά είναι τρυφερές αναμνήσεις παλαιών μαθητών, κατάφορτες με νοσταλγία, συγκίνηση και ευγνωμοσύνη- τα υπόλοιπα είναι εντυπώσεις απλών επισκεπτών με κύριο γνώρισμα το θαυμασμό που ένιωσαν, αντικρίζοντας το ιστορικό Γυμνάσιο Τσοτυλίου και το Οικοτροφείο του. Κοινός παρονομαστής - κατάληξη και των μεν και των δε οι ολόθερμες ευχές των καταγραφέων-για πρόοδο και συνεχή λειτουργία της «πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Τσοτυλίου Σχολής». Στο τρίτο μέρος (Επίμετρο) και κυρίως στο πλούσιο χρονολογία θα βρει ο αναγνώστης πολύτιμα στοιχεία για την περιώνυμη Μακεδονική Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα και το Γυμνάσιο Τσοτυλίου. Είνσ,ι βέβαιο ότι το Λεύκωμα αυτό με τα τρυφερά κείμενά του, η «βίβλος νοσταλγίας και ευγνωμοσύνης» _ των φοιτησάντων στο Γυμνάσιο Τσοτυλίου, όπως πολύ εύστοχα το σ,ποκάλεί στον πρόλογό του ο έγκριτος δημοσιογράφος Γεράσιμος Λώσσας, θά συμβάλει στην περαιτέρω προβολή του Γυμνασίου - Λυκείου Τσοτυλίου και στην ενδυνάμωση της αγάπης που νιώθουν γι ' αυτό όσοι ευτύχησαν να περάσουν, έστω και για.- μικρό χρονικό διάστημα, από τις αίθουσές του.