Φύλο και εκπαίδευση : μαθηματικά, φυσικές επιστήμες και νέες τεχνολογίες - Τρέσσου, Ευαγγελία; Ντρενογιάννη, Ελένη; Σέρογλου, Φανή (Καλειδοσκόπιο, 2007)
Έρευνες που άρχισαν τη δεκαετία του '70 έδειξαν ότι τα αγόρια σημείωναν καλύτερες σχολικές επιδόσεις από τα κορίτσια στα Μαθηματικά και στις Φυσικές Επιστήμες, επέλεγαν περισσότερο σπουδές σχετικές με τα συγκεκριμένα γνωστικά πεδία και, ως πτυχιούχοι των αντίστοιχων πανεπιστημιακών σχολών, καταλάμβαναν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τις γυναίκες σχετικές θέσεις εργασίας.Οι έρευνες για τις διαφορές των δύο φύλων στις Νέες Τεχνολογίες άρχισαν σχεδόν μια δεκαετία αργότερα.Παρά τις αισιόδοξες, αρχικά, προβλέψεις ότι οι Νέες Τεχνολογίες θα πρόσφεραν λύσεις σε μια σειρά από επαγγελματικά, οικονομικά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά προβλήματα, πολύ γρήγορα διαπιστώθηκε ότι και σ' αυτή την περίπτωση το μοντέλο της διαφοράς των δύο φύλων επαναλαμβανόταν.Σήμερα, χάρη στις επιτυχημένες εκπαιδευτικές παρεμβάσεις, οι διαφορές των δύο φύλων σε όλους αυτούς τους τομείς έχουν μειωθεί σημαντικά και, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν σχεδόν εκλείψει.