Μέσα επικοινωνίας και παιδική ηλικία - Βρύζας, Κωνσταντίνος (Εκδόσεις Βάνιας, 1997)
Ο σύγχρονος κόσμος σημαδεύεται από μια πρωτοφανή έκρηξη των επικοινωνιών. Τα ΜΜΕ και οι νέες τεχνολογίες της επικοινωνίας παίζουν έναν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στη ζωή των ατόμων, των ομάδων και των κοινωνιών. Παρέχουν μια αδιάλειπτη ροή πληροφοριών, εικόνων και παραστάσεων. Καταργούν τις αποστάσεις, τροποποιούν τις έννοιες του χώρου και του χρόνου, αναπλάθουν το πραγματικό και κατασκευάζουν έναν κόσμο ομοιωμάτων. Η σημασία της μαζικής επικοινωνίας είναι ιδιαίτερα μεγάλη στην κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών. Στις σημερινές συνθήκες τα ΜΜΕ και ιδιαίτερα η τηλεόραση μεταδίδουν στα παιδιά πολύ περισσότερες πληροφορίες απ' ό,τι η οικογένεια και το σχολείο. Προσφέρουν γνώσεις, ενημέρωση, ψυχαγωγία αλλά και αξίες, τρόπους ζωής και συμπεριφοράς, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό αποφασιστικά στην κοινωνικοποίησή τους. Αν και πρόκειται, συχνά, για γνώσεις επιφανειακές, για πληροφόρηση σχηματική ή προσανατολισμένη, για ψυχαγωγία χαμηλού επιπέδου, και για κυρίαρχες αξίες και παραστάσεις, τα ΜΜΕ με την κατάλληλη αξιοποίηση μπορούν να γίνουν όργανο πολιτισμού και εργαλείο μάθησης. Το βιβλίο αυτό, περιέχει μια σειρά εργασιών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, με αντικείμενο, τη σχέση ανάμεσα στο παιδί και την τηλεόραση (παιδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα, τηλεοπτική βία, παιδική τηλεοπτική διαφήμιση), προβλήματα μεθοδολογίας όσον αφορά τη σχέση παιδί/τηλεόραση, καθώς και τη χρησιμοποίηση των Μέσων στην εκπαιδευτική διαδικασία. (Από τον πρόλογο της έκδοσης)