Τέχνη και τεχνική του παραμυθιού - Αναγνωστόπουλος, Βασίλειος Δ., 1941- (Βασική βιβλιοθήκη προσχολικής εκπαίδευσης, 1997)
Το βιβλίο "Τέχνη και τεχνική του παραμυθιού" είναι καρπός μελέτης, έρευνας και διδασκαλίας πολλών χρόνων γύρω από τέσσερα βασικά θέματα, που αποτελούν και τα αντίστοιχα κεφάλαια στην παρούσα εργασία: Το λαϊκό παραμύθι, Το έντεχνο παραμύθι, Το παραμύθι στο σπίτι, Το παραμύθι στο σχολείο. Έτσι ο αναγνώστης έχει μια ολοκληρωμένη και σφαιρική εικόνα του θέματος μέσα από μια σύγχρονη ιστορικοφιλολογική εξέταση. Κι όσο κι αν φαίνεται παράξενο, το παραμύθι τελικά βρήκε στέγη και ζεστασιά στο σχολείο και σε προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, στο πρόγραμμα "Μελίνα", στο "ολοήμερο" σχολείο, σε παιδικά κέντρα και εργαστήρια, σε παιχνιδοβιβλιοθήκες κ.ά. Αυτός είναι και ο λόγος που δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο τελευταίο κεφάλαιο, όπου προτείνονται τρόποι και μορφές αξιοποίησης του παραμυθιού στα προγράμματα αυτά. Είναι αυτονόητο ότι το βιβλίο "Τέχνη και τεχνική του παραμυθιού" ενδιαφέρει νηπιαγωγούς, βρεφονηπιοκόμους, δασκάλους, γονείς, φοιτητές και σπουδαστές, καθώς και όσους εργάζονται σε προγράμματα εμψύχωσης και δημιουργικής απασχόλησης, σε παιδικά κέντρα κ.λ.π. Το παραμύθι μπορεί στην εποχή μας να έχασε την αίγλη του τζακιού, δεν έχασε όμως τη δύναμη να γεννάει όνειρα. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό.