Η τρίτη ηλικία : τα χρόνια της ολοκλήρωσης - Kastenbaum, Robert (Ο κύκλος της ζωής, 1982)
«Θα χάσω άραγε τα λογικά μου;» Ο φόβος των γηρατειών ρίχνει την απειλητική σκιά του στη ζωή πολλών ανθρώπων πολύ πριν εμφανιστούν οι πρώτες βαθιές ρυτίδες, που προαναγγέλουν τον ερχομό τους. Παρ' όλ' αυτά, οι περισσότεροι άνθρωποι διατηρούν στη δύση της ζωής τους ζωντάνια και δυνάμεις πέρα από κάθε φαντασία. Η εχθρική και απομονωτική στάση μας απέναντι στους ηλικιωμένους είναι απλά αποτέλεσμα άγνοιας· και η συγκατάθεσή τους σ' αυτό, αποτέλεσμα κοινωνικής πρακτικής, που διαμορφώθηκε παλιότερα ίσως και με δική τους βοήθεια. Εκείνο που χάνουμε, τόσο σαν κοινωνία, όσο και σαν άτομα, δεν είναι απλά η παραδοσιακή σοφία των ασπρομάλληδων, αλλά ένα τεράστιο απόθεμα δημιουργικότητας, ευαισθησίας, ανεξάντλητης αγάπης και ενέργειας. Το βιβλίο του Δρ Καστενμπάουμ μας βοηθάει να δούμε πώς πρέπει να είναι, και σπάνια είναι, η εποχή της ολοκλήρωσης. "Ένα βιβλίο που θα επηρεάσει βαθιά τόσο εκείνους που ασχολούνται με τους ηλικιωμένους, όσο κι εκείνους που γερνάνε: δηλαδή όλους μας.