Σαντορίνη = Santorini : χαρακτικά και σχέδια Ελλήνων καλλιτεχνών = engravings and drawings by Greek artists - Γρηγοράκης, Νίκος 1944- (Πνευματικό Κέντρο "Μέγαρο Γκύζη", 2007)
Το Πνευματικό Κέντρο «Μέγαρο Γκύζη» στη Σαντορίνη συγκέντρωσε σε μια ιδιαίτερη έκδοση «Χαρακτικά και σχέδια Ελλήνων καλλιτεχνών», με θέμα τη Σαντορίνη. Στις σελίδες του λευκώματος, που παρουσιάστηκε τις προηγούμενες μέρες και στην Αθήνα, συνυπάρχουν 212 χαρακτικά και σχέδια 50 Ελλήνων καλλιτεχνών από το 1866 ώς το 2007, που άντλησαν τη θεματολογία τους από τη Σαντορίνη. Την έκδοση επιμελήθηκε ο συλλέκτης χαρακτικών Νίκος Γρηγοράκης, που έχει μια τεράστια εποπτεία στην τέχνη της χαρακτικής. «Το ταξίδι στη Σαντορίνη γίνεται ακόμα πιο γοητευτικό μέσα από την εικαστική ματιά, με τα χαρακτικά και σχέδια που φιλοτέχνησαν για το νησί αυτό, τη Ζαφειρόπετρα του Αιγαιακού και Κυκλαδικού πολιτισμού, σπουδαίοι χαράκτες και ζωγράφοι». Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες συναντούμε τις πιο παλιές αλλά και τις πιο σύγχρονες οπτικές από γνωστές όψεις και γωνιές ενός δημοφιλούς νησιού. Ιδιαίτερη θέση στα χαρακτικά και στα σχέδια έχουν και οι καθημερινές ασχολίες των ανθρώπων του νησιού - αγροτικές ή θαλασσινές. Το πιο παλιό χαρακτικό είναι του Περικλή Σκιαδόπουλου με τίτλο «Αφρόεσσα - Εκρηξις εν Θήρα» του 1866. Μια έκδοση που αποτελεί διαρκή γεύση από ένα νησί με μεγάλη ιστορία και παράδοση.