Ο μακεδονομάχος Νικόλαος Γ. Κανούτας από το Τσούρχλι (ν. ον. Άγιος Γεώργιος) Γρεβενών αυτοβιογραφούμενος : αναμνήσεις από τον επικό μακεδονικό αγώνα - Κανούτας, Νικόλαος Γ., 1879-1967 (Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών, 2006)
Ο επιμελητής της έκδοσης των Αναμνήσεων του Μακεδονομάχου Νικολάου Ε Κανούτα Αλέξανδρος Μπακαΐμης κατάγεται από τη Δαμασκηνιά του Δήμου Τσοτυλίου (Επαρχία Βοΐου Νομού Κοξάνης). Απόφοιτος του Γυμνασίου Τσοτυλίου, σπούδασε Φιλολογία στο Αρι-στοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι επί τιμή καδηγητής της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, πρώην Καδηγητής των Ελληνικών Σχολών Κωνσταντινουπόλεως. Ασχολείται ιδιαίτερα με την Ιστορία και τη Λαογραφία του δυτικο-μακεδονικού χώρου και κατά καιρούς δημοσίευσε αρκετές μονογραφίες ιστο-ρικολαογραφικού, κυρίως, περιεχομένου και πάρα πολλά άρδρα στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο. Έχει κάμει πολλές ομιλίες πάνω σε δέματα Ιστορίας και Λαογραφίας τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό (Θεσ/νίκη, Κοζάνη, Τσοτύλι, Σιάτιστα, Γρεβενά, Βέροια, Αλεξανδρούπολη, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Κωνσασντιούπολη κ.ά.). Παρακολουδεί τα πολιτιστικά δρώμενα της Δ. Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης, μετέχοντας ενεργά στις δραστηριότητες πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων (Πρόεδρος του Συνδέσμου Φοιτησά-ντων εν τη Τσοτυλίω Σχολή. Πρόεδρος του Συλλόγου Δαμασκηνιωτών Θεσ/νίκης, Γραμματέας του Ιδρύματος Υποτροφιών "Μητροπολίτης Σάρδεων Μάξιμος", Γραμματέας της Επιτροπής Αναστηλώσεως της I. Μονής Αγίου Αδανασίου Ζηκοβίστης, Σύμβουλος του Λαογραφικού και Εδνολογικού Μουσείου Μακεδονίας - Θράκης, μέλος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, της Βοϊακής Εστίας Θεσ/νίκης και άλλων σωματείων). Πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Συνδέσμου Φοιτησάντων εν τη Τσοτυλίω Σχολή, στην αναστή-λωση και διάσωση της I. Μονής Αγίου Αδανασίου Ζηκοβίστης (Καστανοχώρια Δ. Μακεδονίας), στην επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου Κυρίου Κυρίου Βαρδολομαίου στο ιστορικό Γυμνάσιο Τσοτυλίου και στην ανέγερση δύο μνημείων του Μακεδονικού Αγώνα (Παύλου Μελά και καπετάν Λίτσα) στην ιδιαίτερη πατρίδα του, ενώ, παράλληλα, εδώ και αρκετά χρόνια αγωνίζεται να ανεγερδεί μνημείο του ανώνυμου μάστορα στο Δήμο Τσοτυλίου, για να δυμίξει και να διαιωνίξει τη συμβολή των Δυτικομακεδόνων μαστόρων στην ίδρυση του Γυμνασίου Τσοτυλίου, και ενός άλλου που να δυμίξει τη συμβολή του Πεδίου ρίψεως εφοδίων και πτώσεως αλεξιπτωτιστών Αγίων Θεοδώρων Βοΐου στην αντίσταση του λαού μας και των συμμάχων μας κατά των στρατευμάτων Κατοχής. Του απονεμήδηκαν κατά καιρούς πολλές διακρίσεις από πνευματικά ιδρύματα και άλλους φορείς: Ακαδημία Αδηνών, Γεωλογικά και Παλαιολογικά Μουσεία των Πανεπιστημίων Αδηνών και Θεσσαλονίκης, Μ. Φιλεκπαιδευτική Αδελφότης, Παμμακεδονικές Ενώσεις Αυστραλίας και Ν. Ζηλανδίας κ.ά.). Το βιβλίο που κρατάς στα χέρια σου, φίλε αναγνώστη, περιέχει τις αναμνήσεις του Μακεδονομάχου Ν. Κανούτα από το Μακεδονικό Αγώνα. Αφηγείται σ' αυτό ο Ν. Κανούτας πώς 12χρονο παιδάκι ξενιτεύτηκε στην Πόλη- τις αγωνίες και τις περιπέτειες που πέρασε στη Βασιλεύουσα- πώς, όταν οι Βούλγαροι τον πλησίασαν και δέλησαν να τον προσηλυτίσουν, εκείνος ξήτησε από τον Έλληνα Πρόξενο να τον στείλει στην Ελλάδα να αγωνισδεί για τη Μακεδονία- πώς στη συνέχεια ήρδε στην Αδήνα και προ-ωδήδηκε από το Μακεδονικό Κομιτάτο στην Δ. Μακεδονία- τους αγώνες που έκαμε με αρχηγό τον Κρητικό Παύλο Γύπαρη καδ' όλη τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα εναντίον Βουλγάρων κομιτατξήδων και Τούρκων και όσα τράβηξαν οι πατριώτες του από το διαβόητο Μπεκίρ Αγά. Οι Αναμνήσεις του τελειώνουν με την πριγραφή της επίσκεψής του στο Παλαιοχώρι και το Μπλάτσι Εορδαίας, όπου ως Μακεδονομάχος είχε λάβει μέρος σε πολύνεκρες μάχες.