Πέλεκα : όψεις πολιτισμού : δρώμενα και ακούσματα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα - Λειψιστινού, Θεοδώρα (Εκδόσεις Ζήτη, 2018)
«Το Πέλεκον εγένετο Πέλεκα (τα) και εντεύθεν η Πέλκα μέχρι προ πενταετίας περίπου, ότε ανιστορήτως και άνευ ουδενώς λόγου μετωνόμασαν αυτήν άγνωστοι εισηγηταί εις Πελεκάνον! Παρά τα παρ'εμού δε κατ'επανάληψην γραφέντα εν εγχωρίας εφημερίσην, ουδείς συνεκινήθη, ίνα μεριμνήση περί της επισήμου επαναφοράς τούτου, όπερ είναι πολύτιμον ιστορικόν τεκμήριον εν χώρα ης ελάχιστα γιγνώσκομεν παλαιά τοπωνύμια» Αντώνης Κεραμόπουλος, Αρχαιολογική Εφημερίδα 1932 Ο καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αντώνης Κεραμόπουλος. στον πρόεδρο της Πέλκας Δημήτριο Τραπεζινό επισήμανε το 1927: «Η Πέλκα θα έπρεπε να λέγεται Πολυκράτεια, επειδή προέρχεται από το βαθύ παρελθόν ως μια πολύ κραταιά κώμη, όπως αποδεικνύεται από το οχυρωματικό συγκρότημα που την προστατεύει, το Πέλεκον».