Η Δαμασκηνιά : (π.ον. Βιντελούστι) ένα κεφαλοχώρι της Δυτικής Μακεδονίας - Μπακαΐμης, Αριστείδης Σ. (Μαίανδρος, Σύλλογος Δαμασκηνιωτών Θεσσαλονίκης, 2012)
Ο επιμελητής της έκδοσης του ανά χείρας τόμου Αλέξανδρος Μπακαΐμης κατάγεται από τη Δαμασκηνιά του Δήμου Βοΐου (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας). Απόφοιτος του Γυμνασίου Τσοτυλίου. σπούδασε Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι επί τιμή καδηγητής της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, πρώην Καδηγητής των Ελληνικών Σχολών Κωνσταντινουπόλεως. Ασχολείται ιδιαίτερα με την Ιστορία και τη Λαογραφία του δυτικομακεδονικού χώρου και κατά καιρούς δημοσίευσε αρκετές μονογραφίες ιστο-ρικολαογραφικού. κυρίως, περιεχομένου και πάρα πολλά άρδρα στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο. Έχει κάμει πολλές ομιλίες πάνω σε δέματα Ιστορίας και Λαογραφίας τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό (Θεσ/νίκη. Κοςάνη. Τσοτύλι. Σιάτιστα. Γρεβενά. Βέροια. Αλεξανδρούπολη. Αυστραλία. Νέα Ζηλανδία. Κωνσταντινούπολη κ.ά.). Παρακολουδεί τα πολιτιστικά δρώμενα της Δ. Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης, μετέχοντας ενεργά στις δραστηριότητες πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων (Πρόεδρος του Συνδέσμου Φοιτη-σάντων εν τη Τσοτυλίω Σχολή. Πρόεδρος του Συλλόγου Δαμασκηνιωτών Θεσ/νίκης. Γραμματέας του Ιδρύματος Υποτροφιών "Μητροπολίτης Σάρδεων Μάξιμος". Γραμματέας της Επιτροπής Αναστη-λώσεως της I. Μονής Αγίου Αδανασίου Ζηκοβίστης. Σύμβουλος του Λαογραφικού και Εδνολογικού Μουσείου Μακεδονίας - Θράκης, μέλος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, της Βοϊακής Εστίας Θεσ/νίκης και άλλων σωματείων). Πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Συνδέσμου Φοιτησάντων εν τη Τσοτυλίω Σχολή, στην αναστή-λωση και διάσωση της I. Μονής Αγίου Αδανασίου Ζηκοβίστης. στην επίσκεψη του Οικουμενικού Πα-τριάρχου Κυρίου Κυρίου Βαρδολομαίου στο ιστορικό Γυμνάσιο Τσοτυλίου και στην ανέγερση δύο μνημείων του Μακεδονικού Αγώνα (Παύλου Μελά και καπετάν Λίτσα) στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Συνέβαλε επίσης αποτελεσματικά στην ανέγερση του μνημείου του ανώνυμου μάστορα στο Τσοτύλι. για να δυμίςει και να διαιωνίξει τη συμβολή των Δυτικομακεδόνων μαστόρων στην ίδρυση του Γυμνασίου Τσοτυλίου. Του απονεμήδηκαν κατά καιρούς πολλές διακρίσεις από πνευματικά ιδρύματα και άλλους φορείς: την Ακαδημία Αδηνών. τα Γεωλογικά και Παλαιολογικά Μουσεία των Πανεπιστημίων Αδηνών και Θεσσαλονίκης. τη Μ. Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα, τις Παμμακεδονικές Ενώσεις Αυστραλίας και Ν. Ζηλανδίας κ.ά.).