Οι νεοφανείς άγιοι της Λέσβου Ραφαήλ Νικόλαος και Ειρήνη : άγνωστες σελίδες της παρουσίας τους : συναξάριον και οφθαλμοφανείς εμφανίσεις - Ράλλη, Βασιλική (Ιερά Μονή Οσίου Αρσενίου του Καππαδόκου, 2005)
Ένα από τα μεγαλύτερα θαύματα της παρουσίας του Θεού και των Αγίων Του, κατά τον αιώνα που πέρασε, είναι και η εύρεση των λειψάνων των αγίων νεοφανών μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης και όλων όσοι εμαρτύρησαν για την αγάπη του Χριστού και της πατρίδος στον αγιασμένο λόφο των Καρυών, έξω από το χωριό Θερμή Μυτιλήνης. Η εύρεση αυτή συνοδεύθηκε και από την αποκάλυψη, δι' ενυπνίων αλλά και οφθαλμοφανών εμφανίσεων, του βίου και του μαρτυρίου των Αγίων αυτών. Ήταν και αυτό στην οικονομία του Θεού, το να μην υπάρξει δηλαδή κάποιος χρονογράφος για να διασώσει γραπτώς το φρικτό μαρτύριο, που έλαβε χώρα στον "δεύτερο Γολγοθά" αλλά να παραμείνει το θαυμαστό αυτό ιστορικό, όπως και τα άγια λείψανα, για πέντε ολόκληρους αιώνες εν κρυπώ, στα σπλάχνα της αγιοτόκου νήσου Λέσβου...