Ο Ερωτόκριτος του Β. Κορνάρου : ερευνητικές προτάσεις και προοπτικές : πρακτικά διεθνούς συνεδρίου αφιερωμένου στην Κομνηνή Δ. Πηδώνια : Τομέας Μ.Ν.Ε.Σ., Τμήμα Φιλολογίας, Α.Π.Θ., 28-29 Μαΐου 2015 - Σταυρακοπούλου, Σωτηρία, 1957-; Καπλάνης, Τάσος Α.; Μαρκομιχελάκη, Τασούλα Μ. (Γράφημα, 2017)
Την άνοιξη του 2015 έλαβε χώρα μια σειρά εκδηλώσεων αφιερωμένων στον Ερωτόκριτο του Βιτσέντζου Κορνάρου, ωστόσο όχι σε έναν τόπο περίπου αναμενόμενο, όπως θα ήταν η πατρίδα του ποιητή Σητεία ή η πόλη στην οποία εκείνος έζησε ένα μέρος της ζωής του, το σημερινό Ηράκλειο, αλλά στον ελληνικό Βορρά, στη Θεσσαλονίκη, μια πόλη που το πανεπιστήμιό της θεράπευσε από την αρχή της λειτουργίας του τη μελέτη της κρητικής λογοτεχνίας. Σήμερα, λόγω μιας καλής συγκυρίας στη σύνθεση των διδασκόντων του Τομέα Μεσαιωνικών και Νέων Ελληνικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας Α.Π.Θ. έχει αναζωογονηθεί η διδασκαλία κει-μένων της παλαιότερης νεοελληνικής λογοτεχνίας, ανάμεσα στα οποία ο Ερωτόκριτος κατέχει εξέχουσα θέση, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο, αφενός για να προσφερθεί στις/τους φοιτήτριες/-ητές μας, έξω από τις πανεπιστημιακές αίθουσες, μια σφαιρικότερη εικόνα για την επιρροή του έργου στο σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, και αφετέρου για να κάνει γνωστές ο Τομέας τις δραστηριότητές του στο ευρύτερο κοινό της Θεσσαλονίκης, οργανώθηκαν την άνοιξη του 2015 στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ.: α) μία εικαστική έκθεση με τίτλο «...μόνον εσέ, Ρωτόκριτε» (στο διάστημα 4 Απριλίου έως 14 Ιουνίου ), όπου γνωστές/-οί εικαστικές/-οί με τη φροντίδα της Ίριδας Κρητικού συνυπήρξαν με φοιτήτριες/-ητές του εργαστηρίου χαρακτικής του καθηγητή Μανόλη Γιανναδάκη από το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Α.Π.Θ.· β) μία βραδιά απαγγελίας Ερωτόκριτου από τον καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής Νίκο Παπαδάκη, με συνοδεία ζωντανής μουσικής από φοιτήτριες/-ητές του Πανεπιστημίου μας· γ) η παράσταση του θεατρικού μονολόγου της Άσπας Κυρίμη «Ζγουραφιστή σ' όλο το νουν έχω τη στόρησή σου» (28 Μαΐου), που υπήρξε παραγγελία του Τομέα προς την ηθοποιό-σκηνοθέτιδα· και τέλος, δ) το διήμερο (28-29 Μαΐου) διεθνές συνέδριο για τον Ερωτόκριτο, που τα πεπραγμένα του εκδίδονται στον παρόντα τόμο. Από τον πρόλογο του βιβλίου.