Κατάλογος χειρογράφων Ιεράς Μονής Ζάβορδας - Πολίτης, Λίνος, 1906-1982 (Ελληνική Παλαιογραφική Εταιρεία, 2012)
Ο κατάλογος των χειρογράφων της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως, Ζάβορδα βλέπει το φως της δημοσιότητας ύστερα από τριάντα χρόνια από το θάνατο του συντάκτη του, Λίνου Πολίτη, και πάνω από πενήντα από την πρώτη επίσκεψή του στη μονή. Οι τρεις ερευνητικές αποστολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης έφεραν και την έκπληξη, την "ανακάλυψη" δηλαδή του χειρογράφου που περιέχει ολόκληρο το Λεξικό του Πατριάρχη Φωτίου. Ο Πολίτης εξιστορεί το χρονικό των επισκέψεων στη μονή, την ανακάλυψη, αναφέρει όσους του συμπαραστάθηκαν, περιγράφει τη μονή της Ζάβορδας και δίνει συνοπτικά την εικόνα της συλλογής των χειρογράφων της μονής σε ένα άρθρο του σε γερμανικό περιοδικό, με σκοπό να ενημερώσει αμέσως τη διεθνή επιστημονική κοινότητα για το νέο εύρημα -το Λεξικό του Φωτίου. [...]