Μπεν Χουρ : μια ιστορία του Χριστού - Wallace, Lewis, 1827-1905 (Αριστουργήματα παγκοσμίου λογοτεχνίας, 1967)
Το βιβλίο Μπεν Χουρ γραμμένο από τον Αμερικανό στρατηγό Λιου Ουάλας το 1880, είναι ένα από τα σπουδαιότερα ιστορικά χριστιανικά βιβλία όλων των εποχών. Κεντρικός ήρωας του βιβλίου μας είναι ο Μπεν Χουρ. Απόγονος μιας πριγκιπικής οικογένειας του Ισραήλ, σ εκείνη την εποχή που βασίλευαν τα μίση των υπόδουλων λαών της Ρώμης και οι δολοπλοκίες των Ρω-μαίων αρχόντων, χάνει την τεράστια περιουσία του, τους τίτλους και την οικογένειά του. Αρχίζει γι αυτόν μια φοβερή περίοδος δοκιμασίας και ταπεινώσεων. Σέρνεται σκλάβος στις ρωμαϊκές γαλέρες και ζει μια πανάθλια ζωή, σαν να ήταν ο χειρότερος εγκληματίας. Για πολλά χρόνια, μακριά από την πατρίδα του, υποφέρει τα πάντα έχοντας μία μόνο ελπίδα στην καρδιά: να ξαναβρεί την οικογένειά του και να εκδικηθεί αυτούς που αδίκησαν τόσο σκληρά τον ίδιο και τον λαό του. Η πίστη του στον Θεό τον βοηθάει να βρει τη χαμένη εμπιστοσύνη του στους ανθρώπους. Κανείς δεν φανταζόταν ότι μια μέρα ο Μπεν Χουρ θα μπορούσε να ξεφύγει από την κόλασή του και να ξαναγυρίσει στην πατρίδα του ένδοξος και πλούσιος, όπως πριν. Μέσα από τους συγκλονιστικούς αγώνες του Μπεν Χουρ, που είχε γίνει το σύμβολο της απελευθέρωσης των υπόδουλων λαών από τη Ρώμη, αναδύεται το μεγαλείο του Χριστιανισμού και ο θρίαμβος της αγάπης για τον άνθρωπο, όπως την δίδαξε ο Ιησούς.