Η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών στο Μακεδονικό ζήτημα τη δεκαετία του 1940 - Μηνασίδης, Χαράλαμπος (Επίκεντρο, 2016)
Βασισμένο στη συλλογή Foreign Relations of the United States και σε ανέκδοτο υλικό από το αρχείο του Department of State που ανήκει στη συλλογή μικροταινιών του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου το παρόν βιβλίο αναλύει την εξέλιξη της πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών στη γεωγραφική Μακεδονία και το Μακεδονικό Ζήτημα τη δεκαετία του 1940. Η ανάλυση βασίζεται στις εξής θεματικές: (α) στα στρατηγικά, πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, (β) στην επιρροή της αντικομμουνιστικής ιδεολογίας στα αμερικανικά κέντρα λήψης αποφάσεων και τις δι-πλωματικές αποστολές, (γ) στη σημασία που οι Αμερικανοί απέδιδαν στην Ελλάδα και στην ελληνική Μακεδονία και (δ) στη σημασία που απέδωσαν στη Γιουγκοσλαβία και τη γιουγκοσλαβική Μακεδονία μετά τη ρήξη Βελιγραδίου-Μόσχας.Η μελέτη επιδιώκει να επεξηγήσει τους άξονες, τους στόχους και τους μετασχηματισμούς της αμερικανικής πολιτικής.Εξετάζει τη Μακεδονία ως περιπτωσιολογική μελέτη και τη συνδέει με τα αμε-ρικανικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή.Τέλος, ερευνά τη στάση, τις επιδράσεις και τις ιδέες των Αμερικανών διπλωματών και αξιωματούχων.