Η υπέροχη γωνιά - James, Henry, 1843-1916 (Ερατώ, 2018)
Η Υπέροχη γωνιά πρωτοδημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 1908. Είναι μία από τις ιστορίες του Χένρυ Τζαίημς που συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία μιας παραδοσιακής ιστορίας με φαντάσματα, και μιας βαθύτερης ψυχολογικής πρόκλησης, ενώ προσφέρεται για πολλές και διαφορετικές ερμηνείες. Στο διήγημα αυτό, συναντάμε για άλλη μια φορά το βασικό θέμα του Χένρυ Τζαίημς που καθιέρωσε το ρεύμα της σύγχρονης λογοτεχνίας, με τη μετατόπιση των επιπέδων, την εναλλαγή του φανταστικού και του πραγματικού, τον διαταραγμένο διχασμό, τη μοιραία σύγχυση των συναισθημάτων. Σε καμιάν άλλην ιστορία του ο Χένρυ Τζαίημς, δεν επιτυγχάνει με πιο σαφή τρόπο την ύπαρξη ενεργητικής-παθητικής συνείδησης, όσο στην Υπέροχη γωνιά, μια, ίσως, λιγότερο γνωστή, ωστόσο όχι λιγότερο τρομακτική ιστορία, δημιουργώντας ένα κρεσέντο φρίκης και τρόμου, επιτρέποντας στην αμφιβολία να επικρατήσει. Οι απόψεις των σχολιαστών διχάζονται, για το αν, πραγματικά, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας επιζεί, ή πεθαίνει στο τέλος. Αυτό δεν είναι άλλωστε και η γοητεία ενός αφηγήματος;