Ιστορία της Γαλλικής Επαναστάσεως - Michelet, Jules, 1798-1874 (Ελληνική Μορφωτική Εστία, 1969)
Στην πρώτη γραμμή των αριστουργημάτων της Παγκοσμίου Ιστορίας κατατάσσεται το μεγαλειώδες έργο του Ζ. Μισελέ "Ιστορία της Γαλλικής Επαναστάσεως. Το "θαύμα Μισελέ" συνίσταται στο γεγονός ότι η "Ιστορία της Γαλλικής Επαναστάσεως" ανέδειξε και επέβαλε τον συγγραφέα της στην παγκόσμιο γραμματολογία, σαν μέγα ιστορικό και ταυτόχρονα μέγα λογοτέχνη. (...) Ο Ζυλ Μισελέ χαρακτηρίζει με τα εξής λόγια την "Ιστορία της Γαλλικής Επαναστάσεως": "Κάθε Ιστορία της Επαναστάσεως μέχρι σήμερα, ήταν στην ουσία μοναρχική, η τάδε υπέρ του Λουδοβίκου του Δεκάτου Έκτου, η τάδε υπέρ του Ροβεσπιέρου. Τούτη εδώ είναι η πρώτη δημοκρατική, η πρώτη που γκρέμισε τα είδωλα και τους θεούς. Από την πρώτη ως την τελευταία της σελίδα, δεν έχει παρά έναν μόνο ήρωα: το Λαό". Το τεράστιο αυτό επίτευγμα της παγκοσμίου σκέψεως, μεταφρασμένο κατά τρόπο υποδειγματικό από τον γνωστό δημοσιογράφο και μεταφραστή Ιωάννη Λάμψα, διατηρεί απόλυτα το μεστό και πυκνό ύφος του πρωτότυπου και παραδίδεται στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό, με την βεβαιότητα πως αποτελεί προσφορά ανυπολογίστου ιστορικής, και λογοτεχνικής αξίας. (...) Στις σελίδες αυτού του βιβλίου παρελαύνουν όλες οι ιστορικές μορφές που διαμόρφωσαν τις ιδέες, από τις οποίες σφυρηλατήθηκε το πνεύμα της Γαλλικής Επαναστάσεως. Η πιστή περιγραφή της καταστάσεως που επικρατούσε στην Ευρώπη πριν από την Επανάσταση, δίνει στον αναγνώστη το μέτρο της αλλαγής που πραγματοποιήθηκε. Ποιά ήταν τα ανθρώπινα δικαιώματα; Πώς λειτουργούσε η δικαιοσύνη; Ποιά ήταν η κοινωνική και διοικητική δομή της κοινωνίας; Ποια είναι, τέλος, η ηθική και πολιτική προσφορά της Γαλλικής Επαναστάσεως στην Ευρώπη και σ' ολόκληρο τον κόσμο. Η "Ελληνική Μορφωτική Εστία", συνεχίζοντας την εκδοτική προσπάθειά της, φιλοδοξεί να προσφέρει στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό τα αριστουργήματα της ιστορικής λογοτεχνίας, που αποτελούν "κτήμα εσαεί" για την ανθρωπότητα. (ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ)