Σενάριο αγωνίας - Highsmith, Patricia, 1921-1995 (Αστυνομική Βιβλιοθήκη ;, 1986)
Οι κινήσεις του Σύντεϋ Μπάρτλεμπυ, συγγραφέα στο επάγγελμα, ήταν ιδιαίτερα προσεκτικές.Αξημέρωτα, ακόμη, φόρτωσε το τυλιγμένο χαλί του σαλονιού του, στο αυτοκίνητο.Θα το έθαβε, ανενόχλητος, κάπου στο δάσος.Θ' απαλλασσόταν, μια για πάντα, από το παρελθόν...Βεβαιωμένος πως δεν τον είδε κανείς, ετοιμαζόταν ν' αναχωρήσει, όταν διαιστάνθηκε το "βάρος" δυο ματιών να πέφτει -εξεταστικά-πάνω του. Ίσως, η ιδιόρρυθμη και γηραιά κυρία Λίλιμπανκς, να τον παρακολουθούσε με τα κυάλια της, απ' το απομακρυσμένο σπίτι στο βάθος!Ίσως να ήταν, άθελά της, η μοναδική αυτόπτις μάρτυς!Ο Μπάρτλεμπυ, ωστόσο, πλημμυρισμένος από πρωτόγνωρα αισθήματα, δίνει μεγαλύτερη σημασία σ' αυτά, παρά στην ηθική διάσταση της πράξης του!Και συνεχίζει, άφοβα... Άφοβα, γιατί όλα τα έχει προσχεδιάσει τέλεια.Ακόμα, και την ύπαρξη ενός μάρτυρα κατηγορίας! Αργότερα, θα καταγράψει την εμπειρία του, ίσως σε μια ιστορία ή σ' ένα «ΣΕΝΑΡΙΟ ΑΓΩΝΙΑΣ» -το οποίο, ενδεχομένως, πουλήσει και στην τηλεόραση.Τα πάντα, βλέπετε, εξαρτώνται από την: πρέπουσα στάση.Και... ποιος μπορεί να κατηγορήσει τη στάση ή τη φαντασία ενός συγγραφέα,ακόμα κι όταν πίσω απ' το έργο του κρύβεται μια ωμή πραγματικότητα;