Ο παπακαλόγερος Νικόλας Πλανάς : ο Άγιος ποιμένας : αφηγηματική βιογραφία - Φερούσης, Δημήτρης Σωτ., 1929- (Αστήρ, 1997)
Το καινούριο βιβλίο του Δημήτρη Φερούση "Ο ΠΑΠΑΚΑΛΟΓΕΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΛΑΝΑΣ", αφηγείται με τρόπο ζωντανό και συνθετικό την πλούσια βιογραφία ενός καλού ποιμένα που έζησε, έδρασε και κοιμήθηκε στα πολύ δύσκολα χρόνια της αθηναϊκής περιπέτειας του 1851-1932. Ανατρέχει στα παιδικά του χρόνια στη Νάξο. Δίνει όλη την ατμόσφαιρα και το κλίμα της εποχής. Και τον παρακολουθεί, κατά τα χρόνια της ωριμότητάς του, στην Αθήνα, με τις σκληρές αντιθέσεις, τη σύγχυση και τα πολλά αδιέξοδα, βασισμένη σε πολύχρονη έρευνα ιστορικών στοιχείων. Αγνός, ταπεινός, λιγομίλητος, ο παπα-Νικόλας Πλανάς αποτέλεσε για την εποχή του, όπως και ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, πνευματική πρόκληση. Γιατί κατόρθωσε μαζί με μια μειοψηφία χριστιανών, ταπεινών υπάρξεων, να κρατήσει άσβεστη τη φλόγα της πίστης και της παράδοσης και είναι μια τεράστια προσφορά στη διατήρηση της Ρωμιοσύνης και της Ορθοδοξίας μέσα στην πανάρχαιη πόλη.