Αναζητώντας πρότυπο δημοκρατίας για το σήμερα / Θεόδωρος Χρ. Στάθης. - Στάθης, Θεόδωρος Χρ., 1937- (Κάκτος, 2017)
Η χρεοκοπία της χώρας μας αύξησε τους αδιάφορους πολίτες. Όλο και περισσότεροι πιστεύουν πως, όποιο κόμμα κι αν έρθει στην εξουσία, η ανισότητα και η αδικία θα είναι οι πρωταγωνιστές, όπως και πριν. Το ρεύμα των αδιάφορων μεγαλώνει. Όλο και λιγότεροι πιστεύουν ότι η συμμετοχή τους στα κοινά θ' αλλάξει το καθεστώς. Μέρα με τη μέρα εδραιώνεται ένα κλίμα πλήρους απόγνωσης, ότι ακριβώς χρειάζεται για να βλαστήσουν οι διάφοροι σωτήρες που θα μας προστατεύσουν από τα πάμπολλα δεινά μας. Δυστυχώς το χιτλερικό καθεστώς, προϊόν της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης, θυμίζει όλο και σε λιγότερους πόσα δεινά προμηνύονται. Δημοκρατικά πολιτεύματα, σύμφωνα με τα συντάγματά τους, υπάρχουν αρκετά στον πλανήτη. Δημοκρατικά αποτελέσματα δεν βλέπουμε. Η παγκόσμια κατανομή του παραγόμενου πλούτου αποτελεί την απόδειξη. Καλές προθέσεις αρχόντων μπορεί να υπάρχουν, αλλά τα αποτελέσματα αποδεικνύουν πως αυτές δεν αρκούν. Το πρόβλημα πηγάζει από τη δομή (σύνθεση και οργάνωση) των θεσμών του δημοκρατικού πολιτεύματος, η οποία παράγει πολλές φορές λειψούς και κακούς νόμους και εκτεταμένη μη εφαρμογή τους. Στο βιβλίο αυτό προτείνεται μια λύση του προβλήματος για το σήμερα...