Ιστορία της ρωμαϊκής λογοτεχνίας : από τον Ανδρόνικο ως τον Βοήθιο και η σημασία της για τα νεότερα χρόνια - Albrecht, Michael von. (Συμβολές στις επιστήμες του ανθρώπου, 1997)
Η Ιστορία της ρωμαϊκής λογοτεχνίας του Michael von Albrecht αποτελεί μια σύγχρονη, διεξοδική και πολύπτυχη προσέγγιση της λατινικής γραμματείας από τις πρωταρχές της ως τον 6ο μ.Χ. αιώνα. Στο δίτομο αυτό έργο, που κυκλοφόρησε στα γερμανικά το 1994, ευρύτερες θεωρήσεις των ρωμαϊκών γραμματειακών περιόδων και των επιμέρους λογοτεχνικών ειδών συνδυάζονται με εξειδικευμένα κεφάλαια όπου οι Ρωμαίοι συγγραφείς φωτίζονται υπό ποικίλα και σταθερά επανερχόμενα πρίσματα: η ζωή και το έργο τους, τα πρότυπα και οι πηγές, η λογοτεχνική τεχνική, η γλώσσα και το ύφος, ο λογοτεχνικός στοχασμός, η χειρόγραφη παράδοση, οι επιδράσεις τους μέχρι σήμερα. Με βάση τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα προβάλλονται οι ελληνικές προσλήψεις, η πρωτοτυπία και η αξία των συγγραφέων, και η βαθιά τους επιρροή στη νεότερη ευρωπαϊκή λογοτεχνία. Ο πρώτος τόμος παρουσιάζει τη ρωμαϊκή λογοτεχνία των προκλασικών και των κλασικών χρόνων.