Το basketball και οι κανόνες του - Βαμβακούδης, Στράτος (Εκδόσεις Salto, 1995)
Σ' αυτό το βιβλίο έγινε μια προσπάθεια να παρουσιαστούν και να επεξηγηθούν όλοι οι κανονισμοί που ισχύουν σήμερα για τα πρωταθλήματα της FIBA (όπως και για τα ελληνικά πρωταθλήματα), το πρωτάθλημα του NCAA, δηλαδή το αμερικάνικο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα, όπως επίσης και το πρωτάθλημα του ΝΒΑ, δηλαδή το αμερικάνικο επαγγελματικό πρωτάθλημα. Έτσι, δίνεται η ευκαιρία να γίνουν γνωστοί οι κανονισμοί που ισχύουν στη χώρα που γεννήθηκε το μπάσκετ. Επίσης, αναλύεται ο τρόπος κατασκευής ενός γηπέδου, τα σήματα που χρησιμοποιούν οι διαιτητές για να επικοινωνούν και πώς συμπληρώνεται το φύλλο αγώνα. Αναλύονται συστήματα διεξαγωγής αγώνων και προκηρύξεις πρωταθλημάτων που θα βοηθήσουν στη διοργάνωση πρωταθλημάτων και τουρνουά. Τέλος, ελπίζοντας ότι θα βοηθήσει αυτούς που θέλουν να μελετήσουν αμερικάνικα βιβλία όπου υπάρχει πλούσια βιβλιογραφία, περιέχεται η αγγλική καλαθοσφαιρική ορολογία με αντίστοιχη μετάφραση για καλύτερη χρήση των μπασκετικών όρων. Επιγραμματικά τα περιεχόμενα είναι: - Κανονισμοί FIBA: κατασκευή και διαστάσεις γηπέδου, κανονισμοί παιδιάς, σήματα διαιτητών, φύλλο αγώνα, κανονισμοί που έχουν ισχύσει στο παρελθόν - Κανονισμοί NCAA: γήπεδο, κανονισμοί παιδιάς - Κανονισμοί ΝΒΑ: γήπεδο, κανονισμοί παιδιάς - Συστήματα διεξαγωγής αγώνων με διάφορο αριθμό ομάδων - Προκηρύξεις πρωταθλημάτων: διεθνών, εθνικών, σχολικών · Καλαθοσφαιρική αγγλική ορολογία.