Δραστηριότητες γλωσσικής αγωγής στο νηπιαγωγείο : καλλιέργεια επικοινωνιακών και προγραφικών δεξιοτήτων - Χατζησαββίδης, Σωφρόνης Α., 1950- (Παιδαγωγική σειρά / Gutenberg, 1998)
Οι «Δραστηριότητες γλωσσικής αγωγής στο νηπιαγωγείο» αποτελούν μια ολοκληρωμένη πρόταση διδασκαλίας της νέας ελληνικής ως μητρικής γλώσσας στο νηπιαγωγείο. Το βιβλίο περιλαμβάνει δύο μέρη: Στο πρώτο μέρος δίνονται πολύ συνοπτικά ορισμένα στοιχεία, τα οποία λειτουργούν ως τα απαραίτητα δεδομένα για την κατανόηση των διδακτικών προτάσεων που ακολουθούν στο δεύτερο μέρος. Μετά την εξέταση της θέσης και της αναγκαιότητας της γλωσσικής αγωγής στο νηπιαγωγείο, παρουσιάζονται οι ψυχολογικές, κοινωνικές και γλωσσικές προϋποθέσεις των νηπίων και οι προδιαγραφές που θέτουν τα επίσημα κείμενα του Υπουργείου Παιδείας -αλλά και επιστημονικά κείμενα- για τη γλωσσική αγωγή στο νηπιαγωγείο και δίνονται στοιχεία για το είδος και τη λειτουργία των διδακτικών προτάσεων που ακολουθούν. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται 25 διδακτικές δραστηριότητες - πορείες (προφορικού λόγου, δομής, λογοτεχνίας, προαναγνωστικές, προγραφικές), που λειτουργούν ως δείγματα για το σχεδιασμό διδακτικών δραστηριοτήτων - πορειών γλωσσικής αγωγής. Οι αρχές του σχεδιασμού των δραστηριοτήτων στηρίζονται στη φιλοσοφία και τις αρχές που διέπουν τη «διδασκαλία της λειτουργικής χρήσης της γλώσσας», προσαρμοσμένες για παιδιά προσχολικής ηλικίας.