Β. Σουχομλίνσκι, το "Σχολείο της Χαράς" : εφαρμογές και πρακτικές μιας ανθρωπιστικής παιδείας - Παπαδοπούλου, Ελένη. (Παιδαγωγική και εκπαίδευση, 1997)
Το «Σχολείο της Χαράς» αναφέρεται σε εφαρμογές και πρακτικές μιας ανθρωπιστικής παιδείας, βασισμένη στις θέσεις του μεγάλου παιδαγωγού Β. Σουχομλίνσκι. Ένα τέτοιο «Σχολείο της Χαράς» ίδρυσε ο Σουχομλίνσκι στο Παβλίς της Ουκρανίας, όπου προσπάθησε να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που θα επέτρεπαν την ουσιαστική επικοινωνία δασκάλων - παιδιών, χωρίς τιμωρίες, με πίστη στις απεριόριστες δυνατότητες κάθε παιδιού.