Οι σιδηροδρομικοί σταθμοί Αμυνταίου Φλώρινας - Βοσκοπούλου, Χρυσούλα Χ. ([χ.ό.], 2018)
«(...) Ο σιδηροδρομικός σταθμός του Σόροβιτς - Αμυνταίου χρόνια αργότερα - μυρμήγιαζε απ' τον κόσμο. Η μεγάλη εξέδρα μαύριζε και κοκκίνιζε από φέσια και καλπάκια' φωνές, θόρυβος και σκόνη. Όλα τα καραβάνια των μουσουλμάνων της δυτικής Μακεδονίας συγκεντρώνονταν εδώ. Άλογα, μουλάρια, μπόγοι, τσουβάλια, μυξιάρικα παιδιά, γυναίκες με φανταχτερά φορέματα και φερετζέδες. Έπιασε κατευθείαν το σταθμάρχη, που ίδρωνε μπαινο-βγαίνοντας από το κτίριο του σταθμού στην πλατφόρμα. Αυτός δεν κάθισε να τον πολυακούσει, σήκωσε τους ώμους αδιάφορα και φρόντισε να τον ξεφορτωθεί. Πολλά τρένα έρχονταν κάθε μέρα απ' τη Σαλονίκη, φόρτωναν κόσμο και τραβούσαν πάλι πίσω για τη μεγάλη πολιτεία, όπου τους περίμεναν στο λιμάνι τα ατμόπλοια, για να κινήσουν πέρα για την Ανατολή». Ισίδωρος Ζουργός, «Στη σκιά της πεταλούδας»