Ποιήματα και πεζά - Σολωμός, Διονύσιος, 1798-1857 (Θεωρητικές επιστήμες : κριτική-ερμηνεία-ιστορία λογοτεχνίας / Εκδόσεις Πατάκη., 2016)
Ο τόμος αυτός αποτελεί μια νέα, έγκυρη και ολοκληρωμένη έκδοση των ελληνόγλωσσων έργων του Διονυσίου Σολωμού. Ο νεοελληνιστής και θεωρητικός της λογοτεχνίας Γιώργος Βελουδής αξιοποιεί τα πορίσματα της σολωμικής έρευνας των τελευταίων δεκαετιών και τη δυνατότητα μελέτης των Αυτογράφων του ποιητή, και παρουσιάζει την πρώτη κατ' ουσίαν φιλολογική-κριτική έκδοση σε ένα τόμο όλου του ελληνόγλωσσου έργου του ποιητή μετά τη ρηξικέλευθη έκδοση των Απάντων από το Λ. Πολίτη το 1948· Το σολωμικό κείμενο έχει αποκατασταθεί στην πιο αυθεντική μορφή του, καθώς η γνησιότητα του είχε διαταραχθεί από τις επεμβάσεις προηγούμενων φιλολογικών εκδοτών, αρχής γενομένης από τον Ι. Πολυλά. Βελτιώσεις εμφανίζονται επίσης και στους τίτλους ορισμένων ποιημάτων, καθώς και στη διάρθρωση των κειμένων. Το βιβλίο πλαισιώνεται από μια συνοπτική αλλά πλήρη εισαγωγή σχετικά με την εξέλιξη του σολωμικού έργου, από φιλολογικά σχόλια και σημειώσεις, καθώς και γλωσσάριο. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)